"Πράσινο φως" από την ΕΕ για παράταση του Brexit

22 Mar 2019, 12:08 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

TornosNews.gr

"Πράσινο φως" από την ΕΕ για παράταση του Brexit

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50, για αναβολή της εξόδου του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ μέχρι και τις 22 Μαϊου, που είχε ζητήσει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προκειμένου να προετοιμαστεί η χώρα για το πώς επιθυμεί να προχωρήσει τη διαδικασία.

Η παράταση δόθηκε με την προϋπόθεση οτι οι ευρωβουλευτές θα συμφωνήσουν στην τρίτη δρομολόγηση της συμφωνίας αποχώρησης που θα υποβάλλει η κ. Μέι στην Επιτροπή Κοινοτήτων.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής, John Bercow, επικαλούμενος ρύθμιση από το 1604, δήλωσε οτι θα μπλοκάρει την τρίτη ψηφοφορία αν η πρωθυπουργός δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στη συμφωνία.

Οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν την αρχική πρόταση αποχώρησης της κ. Μέι τον Ιανουάριο με ρεκόρ 230 ψήφων. Η δευτερη ψηφοφορία, μετά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, είχε 149 αρνητικές ψήφους.

Εάν οι ευρωβουλευτές δεν στηρίξουν τη συμφωνία που θα υποβάλλει η κ. Μέι, η ΕΕ θα δώσει μικρή παράταση του Brexit μέχρι τις 12 Απριλίου, ώστε να επιτρέψει στο Ην. Βασίλειο να καταλήξει επί μίας συμφωνίας ή να αναδείξει έναν δρόμο.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε ζητήσει την παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου, ωστόσο η ΕΕ το απέρριψε καθώς θα συνέπεφτε με τις εκλογές στο ευρωκοινοβούλιο.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα