Πανελλήνιο Συναπάντημα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας

08 Mar 2023, 08:27 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Πανελλήνιο Συναπάντημα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μία πολύ ενδιαφέρουσα σειρά εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για τις 17, 18 και 19 Μαρτίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, διοργάνωσης των Σαρακατσαναίων Ημαθίας Οι Σταυραετοί.

Πρόκειται για το Πανελλήνιο Συναπάντημα Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει στην περιοχή μέλη από όλη την Ημαθία.

Ειδικότερα, ο σύλλογος Σαρακατσαναίων Ημαθίας Οι Σταυραετοί, ιδρύθηκε το 1976 και λειτουργεί μέχρι και σήμερα με έδρα την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Τα μέλη του είναι διασκορπισμένα σε όλο το νομό και απαριθμούν περί τα 1500.

Σκοπός του συλλόγου είναι η μεταλαμπάδευση της σαρακατσάνικης παράδοσης, των ηθών και των εθίμων στις νεότερες γενιές, γι’ αυτό και στον σύλλογο λειτουργούν μεταξύ άλλων χορευτικά τμήματα, τα οποία διδάσκουν παραδοσιακούς χορούς από έμπειρους χοροδιδασκάλους στην αίθουσα του συλλόγου στην Αλεξάνδρεια.

Παράλληλα, ο σύλλογος συμμετέχει σε όλες τις δράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων ανά την Ελλάδα, ως ενεργό μέλος

Στις φετινές τριήμερες εκδηλώσεις, αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 40 σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη προέδρων και χοροδιδασκάλων των συλλόγων Σαρακατσαναίων, υπό την Αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, θα παρουσιαστεί μια νέα έκδοση βιβλίου, αφιερωμένη στον πολιτιστικό θησαυρό των Σαρακατσάνων, ενώ στην περιοχή θα φιλοξενηθούν πάνω από 1000 άτομα, χορευτές και συνοδοί, που θα συμμετάσχουν στις δράσεις και θα επισκεφτούν αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους της Ημαθίας, όπως οι Τάφοι και το Μουσείο των Αιγών, η Σχολή του Αριστοτέλη, Βυζαντινές Εκκλησίες της Βέροιας και τον Άγιο Νικόλαο της Νάουσας.

 

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα