Πρωτοχρονιά με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη – Έως και 15 βαθμούς πιο θερμή από τα κανονικά επίπεδα

30 Dec 2022, 18:31 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

TornosNews.gr

Πρωτοχρονιά με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη – Έως και 15 βαθμούς πιο θερμή από τα κανονικά επίπεδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ιδιαίτερα θερμή θα είναι η φετινή Πρωτοχρονιά σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η πρόγνωση δίνεται από το meteo.gr σε άρθρο που υπογράφουν οι κύριοι Ι. Κωλέτσης κσι Κ. Λαγουβάρδος.

Η συνέχεια του άρθρου:

Έπειτα από την επεξεργασία των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr, η θερμή εισβολή που θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες στην  Ευρώπη, θα έχει ως αποτέλεσμα τις μεσημεριανές ώρες της Πρωτοχρονιάς 2023 η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa* (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια) να είναι έως και 15 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Όπως διακρίνεται στον παρακάτω Χάρτη 1, στην Κεντρική Ευρώπη η απόκλιση της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 14-15 βαθμούς, ενώ στα νότια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 4-6 βαθμούς υψηλότερη. Αντίθετα, στη Βορειοδυτική Ευρώπη (Μεγάλη Βρετανία, Σκανδιναβία), αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά ή σε ελαφρώς χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα.

Χάρτης 1. Πρόγνωση απόκλισης των θερμοκρασιών στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια) σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010, για τις μεσημεριανές ώρες της Πρωτοχρονιάς (Κυριακή 01/01/2023). Με κόκκινες αποχρώσεις οι θετικές αποκλίσεις (υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα), ενώ με μπλε χρώμα οι αρνητικές (χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα).Με λευκό χρώμα οι θερμοκρασίες δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μεταβολή σε σχέση με τις κλιματικές τιμές.  

Xάρτης 2. Πρόγνωση απόκλισης των θερμοκρασιών στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια) σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010, για τις μεσημεριανές ώρες της Πρωτοχρονιάς (Κυριακή 01/01/2023), για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με κόκκινες αποχρώσεις οι θετικές αποκλίσεις (υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα), ενώ με μπλε χρώμα οι αρνητικές (χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα). Με λευκό χρώμα οι θερμοκρασίες δεν αναμένεται να παρουσιάσουν μεταβολή σε σχέση με τις κλιματικές τιμές.

 * Το επίπεδο των 850 hPa χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών, στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα