Γερμανία | Προετοιμασίες για άλλο ένα φθινόπωρο πανδημίας

18 Jun 2022, 13:50 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

TornosNews.gr

Γερμανία | Προετοιμασίες για άλλο ένα φθινόπωρο πανδημίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μπορεί το Ουκρανικό και τα ενεργειακά να μονοπωλούν την πολιτική ατζέντα και στη Γερμανία, ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ εφιστά την προσοχή των Γερμανών για το λεγόμενο «καλοκαιρινό κύμα» της πανδημίας.  Το «Sommerwel» γερμανιστί «είναι πλέον πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά πριν λίγη ώρα σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνου ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ μαζί με τον αντιπρόεδρο του Επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λαρς Σάαντε.

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, δεδομένου ότι οι νέες μεταλλάξεις της Όμικρον, BA.4 και ΒΑ.5, εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, είναι όμως παρόλα αυτά υπερμεταδοτικές. Σε αυτό οφείλεται εν μέρει και η νέα άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία. Και μπορεί χθες λόγω αργίας σε πολλά γερμανικά κρατίδια να κρούσματα να ανήλθαν περίπου στις 28.000, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προβλέπει ωστόσο αύξηση των κρουσμάτων προσεχώς.

Η νέα αυξητική τάση οφείλεται κατά τον Λαρς Σάαντε και στην άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Τόσο ο Λάουτερμπαχ όσο και Σάαντε συνιστούν στους Γερμανούς να συνεχίσουν να φορούν μάσκα -η χρήση της οποίας πλέον δεν είναι υποχρεωτική-σε κλειστούς χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς και εκδηλώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 

Η χρήση μάσκας κρίνεται άλλωστε ως αποτελεσματικό μέτρο για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ πλέον οι εκτιμήσεις ειδικών συνηγορούν στο ότι η προστασία από τα εμβόλια είναι μεν κρίσιμη για αποφυγή βαρέων επιπλοκών της νόσου, δεν καθιστούν ωστόσο αδύνατη μια μόλυνση.

Νέο σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας ενόψει φθινοπώρου

Με σκοπό να αποφευχθεί μια επανάληψη του περσινού δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα, ο Γερμανός υπ. Υγείας ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται ήδη σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας για τους επόμενους μήνες. Μάλιστα προς στο παρόν στη Γερμανία κυρίαρχη είναι  η υπο-μετάλλαξη ΒΑ.5, σύμφωνα με το Ρόμπερτ Κοχ.

Όπως ανέφερε ακόμη ο Καρλ Λάουτερμπαχ, η εμβολιαστική καμπάνια θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Μάλιστα ο ίδιος αναμένει ότι από τον Σεπτέμβριο τα διαθέσιμα εμβόλια θα έχουν προσαρμοστεί στις νέες μεταλλάξεις από τις παρασκευάστριες φαρμακευτικές. Σχεδιάζεται μάλιστα να είναι διαθέσιμα τρία εμβόλια, που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες κάθε ομάδας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν αναμένεται νέα εκστρατεία υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού -που απέτυχε την άνοιξε στη γερμανική βουλή-, ωστόσο προτεραιότητα του υπουργείου είναι «να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα εμβολιασμού».

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει επίσης τη συνέχιση των τεστ κορωνοϊού σε εξειδικευμένα σημεία διεξαγωγής τους, αναζητώντας σχέδιο για την χρηματοδότησή τους. Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αναμένεται και μια πιο στοχευμένη χρήση φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, τα οποία προς το παρόν χρησιμοποιούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: DW

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα