Καλοκαιρινό «κύμα κορωνοϊού» στη Γερμανία

15 Jun 2022, 13:29 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

TornosNews.gr

Καλοκαιρινό «κύμα κορωνοϊού» στη Γερμανία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σχεδόν 100.000 νέα κρούσματα καθημερινά καταγράφουν οι γερμανικές αρχές. Έκκληση του υπουργού Υγείας για περισσότερους εμβολιασμούς, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες. Διαβάστε το θέμα της DW....

Μετά την υποχώρηση στις αρχές του καλοκαιριού, ο κορωνοϊός φαίνεται να επιστρέφει στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες. «Το καλοκαιρινό κύμα της πανδημίας είναι μία πραγματικότητα» δηλώνει ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ στην εφημερίδα Rheinische Post. Την Τετάρτη το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε 92.344 νέα κρούσματα και 112 θανάτους σε σχέση με τον κορωνοϊό. Την Τρίτη είχαν καταγραφεί 105.840 νέα κρούσματα και 107 θάνατοι.

Συνεχή αύξηση παρουσιάζει και ο δείκτης που καταγράφει τον αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες. Την Τετάρτη έφτασε στο 472,4. Την περασμένη Τετάρτη είχε υποχωρήσει στην τιμή 238,1 ενώ στα μέσα Μαίου κυμαινόταν στο 452,4. Επιπλέον, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μία τεράστια «γκρίζα ζώνη» με κρούσματα που δεν καταγράφονται, γιατί οι νοσούντες δεν έχουν κάνει μοριακό τεστ (PCR) ή δεν γνωρίζουν καν ότι νοσούν. Στην επίσημη στατιστική περιλαμβάνονται μόνο τα κρούσματα, που έχουν επιβεβαιωθεί από μοριακό τεστ.

«Τα ίδια και τις επόμενες εβδομάδες»

Ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι δεν αναμένει κάποια υποχώρηση του ιού στις επόμενες εβδομάδες και καλεί όλους όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να κάνουν το συντομότερο δυνατό το εμβόλιο ή την απαραίτητη αναμνηστική δόση, ιδιαίτερα αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι ηλικιωμένοι. Επισημαίνει βέβαια και ο ίδιος πως το εμβόλιο δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν πρόκειται να νοσήσουν, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτρέπει δυσάρεστες επιπλοκές. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ προειδοποιεί ότι επίκειται «μία νέα παραλλαγή του ιού», αλλά δεν αναμένει «κρίσιμες καταστάσεις» στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στις αρχές Ιουνίου τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ έδειχναν σταδιακή, αλλά συνεχή αύξηση της παραλλαγής BA.5 του κορωνοϊού (διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε εβδομάδα), η οποία θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική σε σχέση με την αρχική μορφή του BA.1 και τις ημέρες εκείνες είχε ήδη εξαπλωθεί στην Πορτογαλία. Σε μήνυμά του μέσω Twitter o υπουργός Υγείας εκτιμούσε ότι αυτή η παραλλαγή του κορωνοϊού «θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα επόμενο κύμα, το φθινόπωρο».

«Το πρώτο κύμα χωρίς ...μέτρα»

Μιλώντας στο ZDF η ιολόγος Γιάνα Σρέντερ λέει ότι αυτή τη στιγμή βλέπουμε «το πρώτο κύμα της πανδημίας, στο οποίο δεν λαμβάνονται μέτρα». Η ίδια υποστηρίζει ότι «η παραλλαγή BA.5 δεν είναι πολύ πιο μεταδοτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μεταδοτική» και απευθύνει έκκληση για χρήση προστατευτικής μάσκας από όλους. «Πρέπει να βάλουμε από τώρα κάποιον άσσο στο μανίκι μας, εάν θέλουμε να τον έχουμε έτοιμο το φθινόπωρο, όταν θα μας χρειαστεί», λέει χαρακτηριστικά.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα