Η Κλιματική Αλλαγή στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Λάρισα

28 Feb 2022, 08:43 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Η Κλιματική Αλλαγή στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Λάρισα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το 14 ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας διοργανώνεται φέτος από 9 έως 14 Μαΐου και η μορφή του θα είναι υβριδική, διά ζώσης και διαδικτυακά. Πρόκειται για το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της Θεσσαλίας και έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ διεξάγεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και του Γαλλικού Ινστιτούτου και Σύμβουλο Διοργάνωσης την Alpha Marketing.

Mία βεντάλια μικρού μήκους ταινιών από όλο τον κόσμο, σε ένα line up που χωρίζεται σε τρεις διαγωνιστικές ενότητες: Διεθνείς Παραγωγές, Εθνικές και Animation διατηρεί αναλλοίωτο τον χαρακτήρας του Φεστιβάλ, ο οποίος δεν έχει πάψει να συναρπάζει τους σινεφίλ. Συνολικά, πρόκειται να προβληθούν περισσότερες από 80 ταινίες.

Για μια ακόμη χρονιά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνεται το Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Λάρισας το οποίο διεξάγεται ως παράλληλος διαγωνισμός, από το ξεκίνημα της κινηματογραφικής γιορτής, το 2009, με υπεύθυνο τον Αργύρη Γιουρούκη. Για πρώτη χρονιά, δίνεται στους μαθητές ένα ειδικό θέμα η «Προστασία του Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή» σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών στα θέματα περιβάλλοντος.

Μια καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η δημιουργία σπουδαστικής και φοιτητικής ενότητας, εκτός διαγωνιστικού πλαισίου, η οποία έχει σκοπό να παρακινήσει Σπουδαστές και Φοιτητές, μέσα από τις κινηματογραφικές λέσχες των σχολών τους, να δημιουργήσουν ταινίες και αυτοί με θέμα την «Προστασία του Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή». Επανέρχονται, επίσης, οι avant première ελληνικών ταινιών της τρέχουσας παραγωγικής περιόδου, καταξιωμένων εγχώριων παραγωγών μεγάλου μήκους που δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει στις αίθουσες. Για φέτος, η διοργάνωση προγραμματίζει την προβολή μιας εξίσου σημαντικής ελληνικής ταινίας σε πρώτη προβολή, με δια ζώσης παρουσία των διάσημων συντελεστών της, με τους οποίους το κοινό θα έχει την δυνατότητα να συνομιλήσει μετά την παρουσίαση της δουλειάς τους.

Πέρα από τις παράλληλες δράσεις (κινηματογραφικά σεμινάρια, masterclasses από καταξιωμένους δημιουργούς κλπ.), το Φεστιβάλ φιλοξενεί και το μόνιμο αφιέρωμά του. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το αφιέρωμα αυτό εναλλασσόταν μεταξύ εθνικών κινηματογραφιών και διάσημων δημιουργών, φέτος θα είναι θεματικό και αφιερωμένο στην «Προστασία του Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή».

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την τελετή λήξης, η οποία εξελίσσεται κάθε χρονιά σε καλλιτεχνικό γεγονός.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα