Athens Democracy Forum | Προτάσεις πολιτικής με αναφορά στη σχέση της δημοκρατίας με την τεχνολογία

30 Sep 2021, 10:59 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

TornosNews.gr

Athens Democracy Forum | Προτάσεις πολιτικής με αναφορά στη σχέση της δημοκρατίας με την τεχνολογία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής με αναφορά στην σχέση της δημοκρατίας με την τεχνολογία και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία προχώρησε σήμερα το συνέδριο Athens Democracy Forum, που γίνεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τους New York Times και διοργανώνεται από το Democracy and Culture Foundation.

Ειδικότερα, η συνεργασία του Ιδρύματος με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και τις εταιρείες Microsoft και Ericsson καθώς και με Bertelsmann Foundation στα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης, των ανοιχτών δεδομένων, του νέου δικτύου 5G και της παραπληροφόρησης οδήγησε κατά κύριο λόγο στις ακόλουθες προτάσεις πολιτικής:

  • Την ανάγκη επιτάχυνσης της εξάπλωσης του δικτύου 5G, καθώς η Ευρώπη ήδη υστερεί στο θέμα αυτό απέναντι στην Ασία και τις ΗΠΑ, ώστε να προωθηθεί η δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη και να αυξηθεί η παραγωγικότητα
  • Την παροχή προς τούτο κινήτρων στις ΜΜΕ, που στερούνται κεφάλαια καθώς και στην εγκατάσταση δικτύων mid-band σε περιοχές όπου η πυκνότητα του πληθυσμού δεν δικαιολογείται με βάση εμπορικά κριτήρια.
  • Την υιοθέτηση κανόνων που να εγγυόνται την ασφάλεια και την θεμιτή χρήση των ανοιχτών δεδομένων, χωρίς όμως να δημιουργούνται ταυτόχρονα εμπόδια στην καινοτομία.
  • Στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό δομών και εκπαιδευτικής ύλης ώστε να μην δημιουργηθεί ένα νέος κοινωνικός και οικονομικός διχασμός με βάση αυτούς που κατέχουν και χρησιμοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία κι αυτούς που δεν μπορούν.
  • Τον «διορισμό» μεσολαβητών-εποπτών στα κοινωνικά δίκτυα, που να γνωρίζουν την γλώσσα του κάθε τόπου και να βοηθούν έτσι στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
  • Την ίδρυση συμβουλίων πολιτών, από την κοινωνία των πολιτών, που θα εποπτεύουν τους  επόπτες..

Οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν και στον σχεδιασμό της πολιτικής της χώρας αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς όπως τόνισε και στην δική του παρέμβαση ο ιστορικός και συγγραφέας Yuval Noah Harari η τεχνολογία είναι ουδέτερη. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που την χρησιμοποιούν είτε για θεμιτούς σκοπούς που συνάδουν και στηρίζουν την δημοκρατία, είτε για αθέμιτους  που την υπονομεύουν

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα