Ηνωμένο Βασίλειο: Οι τελευταίες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

24 Apr 2021, 08:45 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι τελευταίες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μέχρι σήμερα, οι μελέτες δείχνουν ότι αρκετά από τα διαθέσιμα εμβόλια, είναι πολύ αποτελεσματικά στην αποφυγή των σοβαρών συμπτωμάτων και επιπτώσεων του κορωνοϊού στον οργανισμό. 

Επιπλέον, τα πρώτα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο,  συμπεραίνουν ότι δύο από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται ευρέως, μειώνουν επίσης σημαντικά τον αριθμό των μεταδόσεων. Σύμφωνα με  το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του  Τμήματος Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας του Ηνωμένου Βασίλειο, οι πρώτες δόσεις των Pfizer-BioNTech και AstraZeneca, μειώνουν τη μετάδοση του κορωνοϊού κατά 65%, ενώ και οι δύο δόσεις μειώνουν το 70% των μεταδόσεων.

Τα νούμερα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για την πρόληψη των μεταδόσεων που παρουσιάζουν συμπτώματα, αφού στο 74% των ατόμων αυτά σημείωσαν μείωση με μία μόνο δόση του εμβολίου, ποσοστό του άγγιξε το 90% μετά τη λήψη και των δύο δόσεων. Επιπλέον,  ο εμβολιασμός ήταν εξίσου αποτελεσματικός σε άτομα της ευάλωτης ηλικιακής ομάδα άνω των 75 ετών, όσο και στους νεότερους εμβολιασθέντες.

Ήδη, οι δύο μελέτες στις οποίες αναλύονται 1,6 αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού που έγιναν σε περισσότερους από 373.000 ανθρώπους μεταξύ Δεκεμβρίου και αρχές Απριλίου, δημοσιεύθηκαν προς αξιολόγηση.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους εμβολιασθέντες να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού, καθώς είναι βέβαιο ότι θα σημειωθούν μεταδόσεις - ειδικά όταν μεγάλος αριθμός πληθυσμού έχει λάβει μόνο την πρώτη δόση, όταν πρόκειται για σχήμα δύο δόσεων ή όταν ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί επαρκές ποσοστό του πληθυσμού.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα