Π.Ο.Υ.: Η άνιση διανομή των εμβολίων θα εντείνει την πανδημία και τα παγκόσμια οικονομικά δεινά

19 Jan 2021, 09:40 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Π.Ο.Υ.: Η άνιση διανομή των εμβολίων θα εντείνει την πανδημία και τα παγκόσμια οικονομικά δεινά

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο ξεκινούν τους εμβολιασμούς των πολιτών τους έχοντας παραλάβει εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) εξέδωσε μια ξεκάθαρη προειδοποίηση σχετικά με την ορθότητα της κατανομής τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας στη διανομή εμβολίων κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι η υπόσχεση για δίκαιη πρόσβαση διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Π.Ο.Υ., έχουν πλέον χορηγηθεί πάνω από 39 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε τουλάχιστον 49 χώρες με υψηλότερο εισόδημα.

Ωστόσο, σε μία χώρα χαμηλότερου εισοδήματος, έχουν δοθεί μόνο 25 δόσεις: Όχι 25 εκατομμύρια, όχι 25 χιλιάδες, μόλις 25, τόνισε ο κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus και συμπλήρωσε ότι το τίμημα αυτής της αποτυχίας θα πληρωθεί με ζωές, παρατείνοντας την πανδημία και εντείνοντας τα οικονομικά δεινά. Τέλος, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. επεσήμανε ότι η ισότητα των εμβολίων δεν είναι απλώς ηθική, αλλά στρατηγική και οικονομική επιταγή και ζήτησε μια πιο δίκαιη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα