95% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

18 Nov 2020, 14:31 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

95% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer δήλωσε την Τετάρτη ότι το εμβόλιο κορωνοϊού ήταν 95% αποτελεσματικό και δεν είχε σοβαρές παρενέργειες . Πρόκειται για το πρώτο σύνολο ολοκληρωμένων αποτελεσμάτων από την τελική δοκιμή του εμβολίου, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού εκτοξεύθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα στοιχεία έδειξαν ότι το εμβόλιο απέτρεψε ήπιες και σοβαρές μορφές του κορωνοϊού και ήταν 94% αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους, οι οποίοι αφενός μεν είναι πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη σοβαρών συμπτωμάτων και αφετέρου δεν ανταποκρίνονται καλά σε ορισμένους τύπους εμβολίων.

Η Pfizer, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο με τη συνεργάτη της BioNTech, δήλωσε ότι οι εταιρείες σχεδίαζαν να υποβάλουν αίτηση στη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων για άδεια έκτακτης ανάγκης «μέσα σε λίγες μέρες», αυξάνοντας τις ελπίδες ότι ένα λειτουργικό εμβόλιο θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα.

Τα αποτελέσματα της τελικής δοκιμής - λιγότερο από ένα χρόνο αφότου οι ερευνητές άρχισαν να εργάζονται για το εμβόλιο – έσπασαν κάθε ρεκόρ ταχύτητας στην ανάπτυξη εμβολίων, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί χρόνια.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα σε αυτό το ιστορικό οκτάμηνο ταξίδι, παρέχοντας ένα εμβόλιο ικανό να βοηθήσει στον τερματισμό αυτής της καταστροφικής πανδημίας», δήλωσε ο Δρ Albert Bourla, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Εάν το F.D.A. εγκρίνει το εμβόλιο των δύο δόσεων, η Pfizer δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει έως και 50 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους και έως 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με μια πρώιμη ανάλυση που εξέδωσαν οι Pfizer και BioNTech την περασμένη εβδομάδα, η οποία διαπίστωσε ότι το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό. Στη συνέχεια, επίσης σε μια πρώιμη ανάλυση, η  Moderna ανέφερε ότι το εμβόλιο της ήταν 94,5% αποτελεσματικό.

Οι δοκιμές της Pfizer και της BioNTech περιελάμβαναν περίπου 44.000 εθελοντές, οι μισοί από τους οποίους έλαβαν το εμβόλιο. Οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο, κοινώς placebo. 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα