Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων: Η Ελλάδα παραμένει στις 3 ασφαλέστερες ευρωπαϊκές χώρες για ταξίδια

07 Nov 2020, 08:45 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων: Η Ελλάδα παραμένει στις 3 ασφαλέστερες ευρωπαϊκές χώρες για ταξίδια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας κορωνοϊού, οι μόνες χώρες στην Ευρώπη όπου δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να ταξιδέψει κανείς, εάν ήταν δυνατόν, τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, είναι η Νορβηγία και η Φινλανδία, καθώς και ένα μικρό μέρος της Ελλάδας, σύμφωνα με τους τελευταίους χάρτες που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στον τέταρτο εβδομαδιαίο χάρτη που δημοσιεύτηκε στη σειρά, από τότε που το ECDC ξεκίνησε την υποστήριξη της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με μια συντονισμένη προσέγγιση στον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη φαίνεται να είναι χειρότερη από ποτέ.

Στον πρόσφατα δημοσιευμένο χάρτη, μόνο η Νορβηγία, η Φινλανδία και τμήματα της Ελλάδας παρουσιάζονται με πορτοκαλί χρώμα, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτές τις περιοχές το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι χαμηλότερο από 50 κρούσματα ανά 100.000, αλλά το ποσοστό των θετικών τεστ είναι 4% ή υψηλότερο ή εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών κυμαίνεται μεταξύ 25 και 150 κρουσμάτων ανά 100.000 και το ποσοστό θετικών τεστ είναι μικρότερο του 4%.

Παρόλο που φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε καλά, ιδίως για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, στην πραγματικότητα, η κατάσταση έχει υποβαθμιστεί και στις δύο, καθώς την περασμένη εβδομάδα οι περισσότερες από αυτές ήταν περίπου κατά το ήμισυ πράσινες, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα από τα εδάφη είχαν ποσοστό χαμηλότερο από 25 κρούσματα ανά 100.000 και το ποσοστό θετικών τεστ ήταν μικρότερο του 4%.

Και ενώ η Βόρεια Ιρλανδία και η Σλοβακία έχουν γκρι χρώμα λόγω ανεπαρκών πληροφοριών, η υπόλοιπη Ευρώπη είναι κόκκινη με το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών να είναι 50 κρούσματα ανά 100.000 ή υψηλότερο και το ποσοστό θετικών τεστ  4% ή υψηλότερο ή εάν το ποσοστό ειδοποίησης 14 ημερών είναι υψηλότερο από 150 κρούσματα ανά 100.000.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πληροφορίες για τη Γαλλία, τη Λετονία, την Αγγλία, την Αυστρία και την Κύπρο, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σλοβακία, είναι ελλιπείς.

Σύμφωνα με στοιχεία, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στις ακόλουθες χώρες, όσον αφορά την αλλαγή χρώματος:

Ελλάδα - την περασμένη εβδομάδα μόνο η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σημειώθηκε με κόκκινο χρώμα, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές ήταν πορτοκαλί.

Δανία - την περασμένη εβδομάδα μόνο το ήμισυ περίπου ήταν κόκκινο.

Εσθονία - ολόκληρη η χώρα πήγε από πορτοκαλί σε κόκκινο.

Φινλανδία - έγινε εντελώς πορτοκαλί, ενώ την περασμένη εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος ήταν πράσινο.

Νορβηγία – έγινε εντελώς πορτοκαλί, μετά την περασμένη εβδομάδα όπου περίπου το ήμισυ ήταν πράσινο.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα