35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στα Τρίκαλα

28 May 2019, 09:37 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στα Τρίκαλα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, η μεγαλύτερη γιορτή του Βλαχόφωνου Ελληνισμού. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων είναι το δευτεροβάθμιο όργανο 130 Πολιτιστικών Συλλόγων Ελλήνων Βλάχων. Οι δραστηριότητές της αναφέρονται στη διατήρηση, καλλιέργεια, ανάδειξη των παραδόσεων αλλά και γενικότερα του συνόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.

Προσπάθεια όλων είναι να προωθηθούν τα στοιχεία του τοπικού πολιτισμού κι οι διαχρονικές αξίες της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης, ως έκφραση του ανθρωπισμού των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο του ανταμώματος, θα λάβουν μέρος περίπου 2500 χορευτές και μουσικοί, ενώ θα παραβρεθούν τηλεοπτικά συνεργεία, φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να καλύψουν τις εκδηλώσεις καθώς και προξενικές αρχές και δήμαρχοι.

Μέσω του ανταμώματος, προάγεται το πολιτιστικό συμφέρον των δημοτών ενώ επιτυγχάνεται και η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων στις τοπικές δραστηριότητες. Επιπροσθέτως, θα υπάρξει και μεγάλη τουριστική αναβάθμιση της πόλης, μέσω των χιλιάδων επισκεπτών και συμμετεχόντων.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 9 το βράδυ, στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Φρούριο, με την παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού με την συμμετοχή των συλλόγων Βλάχων της πόλης των Τρικάλων.

Στις 22 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα, στην κεντρική παλτεία των Τρικάλων θα γίνει παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας, με βάση την κοινή καταγωγή τους.

Τέλος, στις 23 Ιουνίου στις 9.30 το πρωί θα γίνει ο εκκλησιασμός και στη συνέχεια ο  «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων του ανταμώματος.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα