Ξενοδοχεία- καταλύματα: 203 εκατ. ευρώ τα κρατικά έσοδα από το τέλος κλιματικής κρίσης το 2025 | Το σχέδιο Προϋπολογισμού

08 Oct 2024, 11:44 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TornosNews.gr

Ξενοδοχεία- καταλύματα: 203 εκατ. ευρώ τα κρατικά έσοδα από το τέλος κλιματικής κρίσης το 2025 | Το σχέδιο Προϋπολογισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε 203 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα το 2025 από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στα ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2025, που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το ετήσιο όφελος, εξάλλου από το τέλος κρουαζιέρας, εκτιμάται σε 52 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση για την  θερινή περίοδο (μήνες από Απρίλιο έως Οκτώβριο) αυξάνεται ως εξής:

  • κατά 0,50 ευρώ για τα ξενοδοχεία ενός έως δύο αστέρων και για ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και συνεπώς ανεβαίνει στα 2 ευρώ
  • κατά 2 ευρώ στα ξενοδοχεία τριών αστέρων, συνεπώς ανεβαίνει στα 5 ευρώ
  • κατά 3 ευρώ στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, συνεπώς ανεβαίνει  στα 10 ευρώ
  • κατά 5 ευρώ στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων και τις βίλες, συνεπώς ανεβαίνει στα 15 ευρώ

Για τη χειμερινή περίοδο παραμένουν οι χαμηλότερες χρεώσεις στα ξενοδοχειακά καταλύματα (περιλαμβάνοντας και το μήνα Μάρτιο).

Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το τέλος αυξάνεται από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ του καλοκαιρινούς μήνες (Απρίλιο έως Οκτώβριο) στα 8 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι από το 2024 και εφεξής προβλέπονται πόροι ύψους 600 εκατ. ευρώ ετησίως στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, οι οποίοι χρηματοδοτούνται εν μέρει από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και χρησιμοποιούνται τόσο για την αποκατάσταση των πληγέντων μέσω της κρατικής αρωγής όσο και για σημαντικά έργα υποδομών στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποκατάστασης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών,

Για το τέλος κρουαζιέρας, στο προσχέδιο Προϋπολογισμού αναφέρονται:

Με σκοπό την ενίσχυση των λιμένων, των υποδομών των αντίστοιχων Δήμων που δέχονται υψηλό αριθμό τουριστών και του τουριστικού προϊόντος της χώρας εν γένει, επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη κρουαζιερόπλοιου. Το ετήσιο όφελος εκτιμάται σε 52 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα θα κατανέμονται κατά 1/3 στους Δήμους όπου αποβιβάζονται οι επιβάτες, κατά 1/3 θα εγγράφονται εις ύψος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με σκοπό την εκτέλεση των απαραίτητων λιμενικών έργων και κατά 1/3 θα εγγράφονται εις ύψος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον ν.5131/2024 (Α’ 128) περί αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ ΑΕ), το 50% των εσόδων που εισπράττεται από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών θα μπορεί να διατεθεί για την υλοποίηση έργων αναβάθμισης των λιμένων της χώρας, με επακόλουθο την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών.

Για τα μέτρα σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναφέρονται:

Πέραν της αύξησης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που αναφέραμε πιο πάνω, προβλέπονται:

  • επιβολή ΦΠΑ 13% και τέλους παρεπιδημούντων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (τύπου airbnb) στα νομικά πρόσωπα και στα φυσικά πρόσωπα με τρία ή περισσότερα εκμισθωμένα διαμερίσματα και παράλληλη αυστηροποίηση του ορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με στόχο τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων και την αντιμετώπιση των δευτερογενών αρνητικών συνεπειών στις τιμές των ενοικίων και
  • απαγόρευση νέας βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατά τη διάρκεια του 2025, για διαμερίσματα που βρίσκονται στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο δημοτικό διαμέρισμα του κέντρου της Αθήνας, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού των διαμερισμάτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση,

· περαιτέρω αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση Golden Visa. Το όριο αυξήθηκε σε 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές το όριο αυξήθηκε από 250.000 ευρώ σε 400.000 ευρώ.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα