Σημαντικό πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών με τα ΗΑΕ παρουσιάζει η χώρα μας

31 May 2023, 07:56 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Σημαντικό πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών με τα ΗΑΕ παρουσιάζει η χώρα μας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η χώρα μας συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερά ένα σημαντικό πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πλεόνασμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ναυτιλιακές υπηρεσίες (θαλάσσιες μεταφορές) και ανέρχεται περίπου στα 400-600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι εισπράξεις (εξαγωγές) από υπηρεσίες στα ΗΑΕ ανήλθαν το 2022 στα 783 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 2% σε σχέση με το 2021 (770 εκατ. ευρώ). Για λόγους σύγκρισης, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών το 2022 ανήλθαν σε 354 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών των εισπράξεων το 2022, το 78% αντιστοιχούσε στις θαλάσσιες μεταφορές (ναυτιλία), το 9% σε ταξιδιωτικές υπηρεσίες (τουρισμός), ενώ μικρά ποσοστά μοιράστηκαν οι υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις, οι λοιπές μεταφορές (αεροπορικές), οι κατασκευαστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής (ICT).

Αναφορικά με τις πληρωμές (εισαγωγές) υπηρεσιών από τα ΗΑΕ, αυτές ανήλθαν για το 2022 στα 201 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2021: 148 εκατ. ευρώ). Οι κυριότερες κατηγορίες εισαγόμενων υπηρεσιών είναι οι λοιπές μεταφορές (αεροπορικές), οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι θαλάσσιες μεταφορές.

  • Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ντουμπάι.
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα