Louis de Guindos | Η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση - Ο πληθωρισμός υποχωρεί

26 Apr 2023, 20:08 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TornosNews.gr

Louis de Guindos | Η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση - Ο πληθωρισμός υποχωρεί

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

«Έχουμε καλά νέα, δεν θα έχουμε ύφεση. Έχουμε πάρα πολύ μικρή ανεργία, αρνητικό ρεκόρ. Ο πληθωρισμός υποχωρεί και θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες».

Με αυτά τα αισιόδοξα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του σήμερα στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Louis de Guindos.

Στη συνέχεια ο κ. Louis de Guindos τόνισε πως «η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση αλλά και ότι δεν προβλέπεται μία τέτοια προοπτική για το 2023, με όλους τους βασικούς δείκτες να παραμένουν ευνοϊκοί» ανέφερε. Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά ότι «υπάρχουν και κάποια όχι καλά νέα. Υπάρχουν και κάποιες εντάσεις από το εξωτερικό. Να προσέξουμε πάρα πολύ τι εξελίξεις που έρχονται. Υπήρξε μια αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης».

Για παρεμφερή ανά την Ευρωζώνη εξέλιξη του εργατικού κόστους μίλησε επίσης ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. «Σε ό,τι αφορά τους μισθούς είδαμε μια επιτάχυνση στις αυξήσεις. Θα έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 5% το 2023» υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τυχόν κίνδυνο με την ρευστότητα στην Ευρώπη, ανάμεσε σε άλλα τόνισε ότι «είμαστε στη φάση στο να στοχοπροσηλωθούμε σε κάτι. Υπάρχει εξέλιξη των τιμών στα κτηματομεσιτικά, η οποία βαίνει μειούμενη. Έχουμε σημεία που μας ανησυχούν. Οι τράπεζες είναι ανθεκτικές, σε καλύτερη θέση από ότι πριν από 10-15 χρόνια πριν. Τα αυξανόμενα επιτόκια είναι ικανά για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Μπορούμε να καθυσυχαστούμε αλλά όχι να επαναπαυθούμε».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα