Κομισιόν: Η ευρωζώνη θα γλυτώσει την ύφεση

13 Feb 2023, 13:42 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TornosNews.gr

Κομισιόν: Η ευρωζώνη θα γλυτώσει την ύφεση

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε αναθεώρηση προς το καλύτερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη και την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αλλά και στην Ελλάδα, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαβάστε το θέμα της DW...

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προβλέψεις του φθινοπώρου η Κομισιόν δεν βλέπει πλέον κίνδυνο ύφεσης. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται, όπως τονίζει, στη μεγάλη ανθεκτικότητα που παρουσίασε η ευρωπαϊκή οικονομία στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2022, που ήταν πολύ καλύτερο του αναμενομένου.

Αισιόδοξη είναι η προσέγγιση της Κομισιόν και για την Ελλάδα, όπου με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ προβλέπεται και επιτάχυνση των εξαγωγών καθώς και αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό φέτος και του χρόνου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2023 κατά 1,2% και το 2024 κατά 2,2%. Και φέτος και του χρόνου η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι πιο ισχυρή από εκείνη της Ευρωζώνης, όπου το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,9% το 2023 και 1,5% το 2024.

Ο πληθωρισμός επίσης θα είναι μικρότερος από τις προηγούμενες προβλέψεις του φθινοπώρου, ωστόσο η υποχώρηση των τιμών τροφίμων θα είναι πιο δύσκολη γιατί το ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά το κόστος παραγωγής. Το 2023 το ποσοστό του πληθωρισμού θα υποχωρήσει στην Ελλάδα στο 4,5% και το 2024 στο 2,4%. Και στην Ευρωζώνη θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση στο 5,6% φέτος και 2,5% του χρόνου.

Ανάπτυξη με αναταράξεις

Συμπερασματικά η Επιτροπή αναφέρει ότι οι ευνοϊκές εξελίξεις μετά τις φθινοπωρινές προβλέψεις βελτίωσαν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας για το τρέχον έτος. Η συνεχιζόμενη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και η απότομη πτώση της κατανάλωσης έχουν αφήσει τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου πάνω από τον εποχικό μέσο όρο των τελευταίων ετών, ενώ οι τιμές χονδρικής του αερίου έχουν μειωθεί αρκετά κάτω από τα προ πολέμου επίπεδα. Επιπλέον, η αγορά εργασίας της ΕΕ συνέχισε να έχει ισχυρές επιδόσεις, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 6,1 % έως το τέλος του 2022. Η εμπιστοσύνη βελτιώνεται και οι επισκοπήσεις του Ιανουαρίου υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται επίσης να αποφύγει τη συρρίκνωση το α' τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι αναταράξεις παραμένουν ισχυρές. Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος και ο δομικός πληθωρισμός (ονομαστικός πληθωρισμός εκτός ενέργειας και μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής) εξακολουθούσε να αυξάνεται τον Ιανουάριο, διαβρώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Καθώς εξακολουθούν να υφίστανται πληθωριστικές πιέσεις, αναμένεται να συνεχιστεί η αυστηρή νομισματική πολιτική, γεγονός που επιβαρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα