Ενεργειακό crash-test για την Ευρώπη: Κλείνει ο Nord Stream για τρεις ημέρες

31 Aug 2022, 11:49 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Ενεργειακό crash-test για την Ευρώπη: Κλείνει ο Nord Stream για τρεις ημέρες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H Ρωσία έκλεισε την Τετάρτη τις στρόφιγγες φυσικού αερίου του Nord Stream μέσω του βασικού αγωγού στην Ευρώπη, εντείνοντας τον οικονομικό «πόλεμο» μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών και ανεβάζοντας τις πιθανότητες ύφεσης σε μερικές από τις πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι η Μόσχα μπορεί να παρατείνει το κλείσιμο του αγωγού ως αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία και κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την παροχή φυσικού αερίου ως «όπλο πολέμου». Η Μόσχα αρνείται αυτό τον ισχυρισμό και επικαλείται τεχνικούς λόγους για το κλείσιμο του αγωγού.

Ο ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, Gazprom, ανακοίνωσε ότι ο μεγαλύτερος αγωγός φυσικού αερίου ο οποίος τροφοδοτεί κυρίως τη Γερμανία, Nord Stream 1, θα κλείσει για λόγους συντήρησης από τη 1.00 GMT της 31ης Αυγούστου έως τη 1.00 GMT της 3ης Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής δικτύου δήλωσε ότι η Γερμανία είναι πλέον πιο προετοιμασμένη για τις διακοπές, καθώς η αποθήκη αερίου της είναι σχεδόν κατά 85% γεμάτη και εξασφαλίζει προμήθειες από άλλες πηγές.

«Έχουμε φυσικό αέριο για το χειμώνα, εξοικονομούμε φυσικό αέριο (και πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε!), οι τερματικοί σταθμοί LNG έρχονται και χάρη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία (και σύντομα τη Γαλλία), το φυσικό αέριο ρέει», έγραψε στο Twitter ο Κλάους Μιούλερ.

Περαιτέρω περιορισμοί στις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου θα επιδείνωναν μια ενεργειακή κρίση που έχει ήδη προκαλέσει άνοδο 400% στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου από τον περασμένο Αύγουστο, πιέζοντας καταναλωτές και επιχειρήσεις και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να δαπανούν δισεκατομμύρια για να ελαφρύνουν το βάρος.

Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 50 ετών τον Αύγουστο και το καταναλωτικό κλίμα αναμένεται να φτάσει σε ιστορικα χαμηλό ρεκόρ για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον επόμενο μήνα, καθώς τα νοικοκυριά ετοιμάζονται για υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα