Τράπεζα της Ελλάδος: H υψηλότερη καθαρή ροή χρηματοδότησης το α’ τετράμηνο σε τουριστικές επιχειρήσεις

29 Jun 2021, 11:34 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Τράπεζα της Ελλάδος: H υψηλότερη καθαρή ροή χρηματοδότησης το α’ τετράμηνο σε τουριστικές επιχειρήσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι τρεις τομείς οικονομικής δραστηριότητας προς τις επιχειρήσεις των οποίων καταγράφηκε υψηλότερη σωρευτική καθαρή ροή χρηματοδότησης το α΄ τετράμηνο του τρέχοντος έτους ήταν ο τουρισμός (280 εκατ. ευρώ), το εμπόριο (168 εκατ. ευρώ) και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας (95 εκατ. ευρώ) όπως σημειώνεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2020-2021.

Η μεγαλύτερη συμβολή των τομέων του τουρισμού και του εμπορίου στην καθαρή ροή χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων  (ΜΧΕ) το 2020 και το α’ τετράμηνο του 2021 επηρεάστηκε από την ενίσχυση που τους παρείχαν τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς οι εν λόγω τομείς επλήγησαν ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σε αντιδιαστολή, το 2019 οι τραπεζικές πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου δεν συνέβαλαν σημαντικά στη συνολική καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις ΜΧΕ.

Σχετικά με τις προοπτικές της εξέλιξης των δανείων, η πιστωτική επέκταση προς τις ΜΧΕ αναμένεται να στηριχθεί από την επίδραση των κονδυλίων του Next Generation EU κατά το διάστημα 2021-2026, στο βαθμό που αυτά είναι εφικτό να απορροφηθούν πλήρως από την οικονομία. Οι τράπεζες αναμένεται να συμβάλουν με δικούς τους πόρους στη χρηματοδότηση επενδύσεων σημαντικού ύψους κυρίως σε φυσικό κεφάλαιο, λογισμικό κ.λπ. Επίσης, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα προβλέπεται να μεσολαβήσουν ώστε να διοχετευθεί ένα μέρος των δανείων συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ τα οποία πρόκειται να αντλήσει η χώρα από τα κονδύλια της ΕΕ μέσω του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε ακόμα: Τράπεζα της Ελλάδος: Προοπτική επαναφοράς σε θετικούς ρυθμούς της οικοδομικής δραστηριότητας για τα ξενοδοχεία

Τράπεζα της Ελλάδος: H βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων στον τουρισμό ενδέχεται να απειληθεί μετά το τέλος της πανδημίας

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα