Handelsblatt: Ήρθε η ώρα για το βιβλιάριο εμβολιασμού;

16 Feb 2021, 11:01 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TornosNews.gr

Handelsblatt: Ήρθε η ώρα για το βιβλιάριο εμβολιασμού;

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το «διαβατήριο εμβολιασμού» στην ΕΕ, που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, θίγει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt στη Γερμανία. Σε σχόλιο με τίτλο «Ο χρόνος έχει ωριμάσει» ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα σημειώνει, όπως γράφει η DW, μεταξύ άλλων:

«Εδώ και εβδομάδες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, που θα γίνεται δεκτό σε όλη την Ευρώπη. Στόχος είναι να διευκολύνονται τα τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια. Ενιαίο έγγραφο εμβολιασμού απαιτούν επίσης οι αεροπορικές εταιρείες και η τουριστική βιομηχανία. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κωλυσιεργεί. Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιτείνει ότι ‘δεν έχει ωριμάσει ακόμη' ο χρόνος για κάτι τέτοιο και ‘υπάρχουν πολλά ερωτήματα'. Εντύπωση προκαλούν οι ενδοιασμοί.

Ήδη σήμερα η φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δέχονται σκληρή κριτική για αποτυχία και έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση των εμβολιασμών. Θέλει η Κομισιόν να σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο και με το διαβατήριο εμβολιασμού; Ούτως ή άλλως, όποιος ολοκληρώνει τον εμβολιασμό του, θα παραλαμβάνει ένα σχετικό πιστοποιητικό. Γιατί να μη γίνει αυτό σε μορφή ηλεκτρονική, ενιαία και αναγνωρισμένη σε όλη την ΕΕ;»

Ελλάδα: «Σβήνουν οι ελπίδες για την ανάκαμψη»

"Σβήνουν οι ελπίδες για την ανάκαμψη" επιγράφεται ανάλυση της Handelsblatt για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που επισημαίνει ότι «η Ελλάδα στηρίζει τις επιχειρήσεις με οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων και συσσωρεύει τεράστια χρέη». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «η οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις. Μετά το λόκνταουν οι οικονομολόγοι αναμένουν και για το πρώτο τρίμηνο του 2021 περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 10%. Σε ετήσια βάση η κυβέρνηση προβλέπει ποσοστό ανάπτυξης 4,8%. Οι χειμερινές προγνώσεις της Κομισιόν περιορίζονται στο 3%. Ιδιαίτερα σκληρό είναι το πλήγμα για την εστίαση, που παραμένει κλειστή από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς εκφράζει φόβους ότι περίπου 40.000 από τις 81.000 επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα επιβιώσουν σε αυτή την πανδημία. Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το λιανικό εμπόριο».

Η Handelsblatt σημειώνει ότι «το μαξιλάρι ρευστότητας, ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από την πανδημία, έχει συρρικνωθεί στα 31 δισεκατομμύρια. Εάν ο (υπουργός Οικονομικών Χρήστος) Σταϊκούρας συνεχίσει τη ρευστοποίηση, θα μπορούσε να επηρεαστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Γι αυτό καταφεύγει στις αγορές. Από τις αρχές της χρονιάς η Αθήνα έχει εκδώσει νέα ομόλογα, συγκεντρώνοντας πάνω από 5,5 δις ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κορωνοϊός πηγαίνει πιο πίσω την απομείωση του ελληνικού χρέους. Στα τέλη Δεκεμβρίου το δημόσιο χρέος είχε φτάσει σε ποσοστό-ρεκόρ 208,9% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν το χρέος της Ελλάδας θα κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 120% μέχρι το 2040 και μόλις το 2060 θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας- υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνονται οι προσδοκίες για την ανάπτυξη και η Αθήνα παραμένει σε τροχιά δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα