Ιστορική μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας

03 Aug 2020, 10:35 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Ιστορική μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι συνέπειες της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης έχουν επηρεάσει σημαντικά την πορεία του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της Γερμανίας και έχουν οδηγήσει σε μία μείωσή του.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής το Α.Ε.Π. παρουσιάζει κατά το δεύτερο τρίμηνο σημαντική μείωση της τάξεως του 10,1% συγκριτικά προς το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η συγκεκριμένη απόκλιση εκτιμάται ως η μεγαλύτερη από την έναρξη μέτρησης του γερμανικού Α.Ε.Π., σε τρίμηνα, το 1970, ενώ χαρακτηρίζεται ως πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μείωση κατά 4,7% το πρώτο τρίμηνο 2009, ως αποτέλεσμα της τότε χρηματιστηριακής και οικονομικής κρίσης. Επίσης και, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σημαντική πτώση καταγράφεται κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020 στις εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών και προϊόντων, στις υπηρεσίες, στις δαπάνες των νοικοκυριών καθώς και στην χρήση κεφαλαίων για μηχανήματα και εξοπλισμό.

Ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο 2020 η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή δημοσιεύει το Α.Ε.Π. για πρώτη φορά 30 ημέρες, μετά το τέλος του τριμήνου, περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από ότι στο παρελθόν. Ειδικά σε περιόδους μεγάλης και παρατεταμένης κρίσης, όπως η τρέχουσα πανδημία, τα οικονομικά δεδομένα κρίνονται ως πολύ σημαντικά για τους κύκλους της πολιτικής, την επιχειρηματική κοινότητα, την κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα και τον χώρο των μέσων επικοινωνίας. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα