EΛΣΤΑΤ: Χρήση της τεχνολογίας – Τι αλλάζει στα στατιστικά του τουρισμού

30 Sep 2019, 09:51 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

EΛΣΤΑΤ: Χρήση της τεχνολογίας – Τι αλλάζει στα στατιστικά του τουρισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η ΕΛΣΤΑΤ θα συνεχίσει κατά την τριετία 2020 – 2022, τις προσπάθειες αναβάθμισης της συλλογής δεδομένων για την παραγωγή των στατιστικών της, στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται από τις σύγχρονες τεχνολογίες συλλογής δεδομένων έτσι, ώστε να βελτιστοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες, ειδικότερα σε θέματα εξοικονόμησης χρόνου και πόρων.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2020 – 2022, η ΕΛΣΤΑΤ σχεδιάζει τις ακόλουθες δράσεις που σχετίζονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών:

-Χρήση, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε κινητές ηλεκτρονικές συσκευές για τη συλλογή των στοιχείων της Απογραφής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας 2020, με βάση τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής Απογραφής Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, η οποία θα διενεργηθεί εντός του 2019. Η χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου κρίνεται απαραίτητη για να ανταποκριθεί η Χώρα στις απαιτήσεις του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091 και, κυρίως, στην απαίτηση για γεωγραφικό εντοπισμό (με ακρίβεια πλέγματος (grid) ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου) των εκμεταλλεύσεων.

-Εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής για την Ετήσια Γεωργική Έρευνα, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των συλλεγόμενων στοιχείων της.

-Ανάπτυξη ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων για τη συλλογή των στοιχείων της Έρευνας Υδατοκαλλιεργειών.

-Ανάπτυξη web εφαρμογής για τη συλλογή των στοιχείων της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC). Χρήση του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛΣΤΑΤ για την επικοινωνία με τα νοικοκυριά, με σκοπό τη συστηματική συλλογή των δεδομένων από τα νοικοκυριά που συμμετείχαν σε προηγούμενα κύματα (προηγούμενα έτη) της έρευνας, με στόχο τη μείωση του χρόνου συλλογής των στοιχείων.

-Επέκταση της διαδικτυακής εφαρμογής συλλογής δεδομένων για την κατάρτιση του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, με προσθήκη πεδίων για τις ανάγκες του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία.

Η υποχρέωση της ΕΛΣΤΑΤ για την παραγωγή νέων στατιστικών κατά την περίοδο 2020 – 2022 προκύπτει, κατά ένα μεγάλο μέρος, από την ανάγκη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της προς τη Eurostat και άλλους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς. Οι υποχρεώσεις αυτές εμπεριέχουν την εφαρμογή νέων Ευρωπαϊκών Κανονισμών, τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με υφιστάμενους Κανονισμούς, τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, την ενημέρωση βάσεων δεδομένων κ.λπ. Οι νέες στατιστικές που σχεδιάζεται να παραχθούν μέσα στην ανωτέρω τριετία, για τους σκοπούς αυτούς, είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

2020

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

-Στατιστικές σχετικά με την οργάνωση της εργασίας και ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας, στο πλαίσιο διενέργειας συμπληρωματικής ad hoc έρευνας της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, έτους 2019 (Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2384).

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

-Στατιστικές σχετικές με την επιβατική κινητικότητα (passenger mobility statistics), με έτος αναφοράς το 2018. Πρόκειται για στατιστικές σχετικά με τις μετακινήσεις πληθυσμού (μέσο μεταφοράς, σκοπός μετακίνησης, είδος καυσίμου για επιβατικά οχήματα, μέση διανυθείσα απόσταση, επιβατοχιλιόμετρα κ.λπ.), στο πλαίσιο ικανοποίησης αναγκών διεθνών οργανισμών για σχετική στατιστική πληροφόρηση.

2021

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

-Στατιστικές σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία, στο πλαίσιο διενέργειας συμπληρωματικής ad hoc έρευνας της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού έτους 2020. (Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1709).

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

-Στατιστικές σχετικά με τα οχηματοχιλιόμετρα (VKM), με έτος αναφοράς το 2019. Πρόκειται για στατιστικές σχετικά με την κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτυο, εκφρασμένη σε οχηματοχιλιόμετρα (για όλα τα μέσα μεταφοράς κατά τύπο και ηλικία οχήματος, καύσιμο κ.λπ.). Η κατάρτιση των στατιστικών θα διενεργηθεί πιλοτικά και γίνεται στο πλαίσιο της ανάγκης ενημέρωσης σχετικής διεθνούς βάσης δεδομένων, στο πλαίσιο συμφωνίας κυρίων (Eurostat, International Transport Forum, UNECE).

Επιπλέον, κατά την τριετία 2020-2022 σχεδιάζονται οι ακόλουθες αλλαγές σε σχέση με τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία:

-Διερεύνηση της συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την αξιοποίηση των διοικητικών δεδομένων των πληροφοριακών του συστημάτων, όπως το Ηλεκτρονικό Σύστημα Κράτησης Θέσεων και Έκδοσης Εισιτηρίων και η Εθνική Ναυτιλιακή Θυρίδα NSW/SSNET, για την κάλυψη των αναγκών των στατιστικών επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης.

-Αλλαγή της συχνότητας διενέργειας της Έρευνας Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Ημεδαπών Τουριστών (Έρευνα Διακοπών) από ετήσια σε τριμηνιαία βάση, με βάση τα αποτελέσματα μελέτης εφικτότητας που θα εκπονηθεί κατά το έτος 2019, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων στατιστικών.

-Κατάρτιση μελέτης εφικτότητας για τη χρήση πολλαπλών πηγών δεδομένων (διοικητικές, μαζικά δεδομένα, έρευνες κ.ά.), τόσο για τις τρέχουσες στατιστικές τουρισμού όσο και για νέες στατιστικές απαιτήσεις χρηστών (π.χ. παροχή στατιστικών σε χαμηλότερο επίπεδο διοικητικής διαίρεσης, εισερχόμενος – εξερχόμενος τουρισμός).

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα