Πλήρης άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου- Το σχόλιο του κ.Ρέτσου

26 Aug 2019, 18:58 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TornosNews.gr

Πλήρης άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου- Το σχόλιο του κ.Ρέτσου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την πλήρη άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του σημερα στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Είπε σχετικά:

"Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα Capital Controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν. Ο Υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει και επίσημα τη σχετική τροπολογία και στη συνέχεια θα δώσει κάποιες επιμέρους εξηγήσεις.

Από τον Ιανουάριο του 2015 οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της καταστροφικής αυτής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων.

Η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα. Όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, και από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου  2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ενώ τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.

Επιτέλους, σήμερα κλείνει ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες, τα capital controls καταργούνται. Και ταυτόχρονα -σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία- ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα. Για την Ελλάδα που θέλουμε, για την Ελλάδα που αξίζουμε".

Σχολιαζοντας την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, μέσω twitter, σχολίασε:

"Πολύ σημαντική η σημερινή ανακοίνωση για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, από 1/9/2019. Η θετική αυτή εξέλιξη, μαζί με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να συντελέσει στην αύξηση της εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών".

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα