Μηδενική αύξηση στα τουριστικά έσοδα προβλέπει η ΕΤΕ για το 2019

11 Jul 2019, 13:59 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TornosNews.gr

Μηδενική αύξηση στα τουριστικά έσοδα προβλέπει η ΕΤΕ για το 2019

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μηδενική αύξηση στα τουριστικά έσοδα περιλαμβάνει το βασικό σενάριο της διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυτης της Εθνικής Τράπεζας για το 2019, και η τουριστική δραστηριότητα εκτιμάται ότι δεν θα έχει ουσιαστική συμβολή στην υποστήριξη της αύξησης του ΑΕΠ για το 2019.

Οι τουριστικές εισπράξεις, μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα το 1ο τρίμηνο του 2019 – αύξηση 37,7% ετησίως – επιβραδυνθήκαν στο 6,7% ετησίως τον Απρίλιο (23,3% ετησίως το 4μηνο), με κόπωση της γερμανικής αγοράς. 

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η αυξημένη εξωστρέφεια καθιστά την ελληνική οικονομία περισσότερο ευάλωτη στην επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, γεγονός που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, και στη στασιμότητα των διεθνών τουριστικών αφίξεων στο 4μηνο του 2019.

Για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, ο τουρισμός θα μπορούσε να συμβάλλει σε ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, όμως χαρακτηρίζεται από την ΕΤΕ ως μία από τις θετικές εκπλήξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ετήσια αύξηση ΑΕΠ άνω του 1,8% ετησίως το 2019.

Οι «εκπλήξεις» αυτές είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης (ειδικά στον εταιρικό τομέα), θετικό πρόσημο στα τουριστικά έσοδα (αύξηση μεγαλύτερη του 2% ετησίως) και ήπια βελτίωση των τάσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ωστόσο, η ETE επισημαίνει ότι οι δαπάνες των Ελλήνων για τουριστικές υπηρεσίες στο εξωτερικό παρουσιάζουν αύξηση 22,8% το α' 4μηνο του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, και αύξηση 15% για το οικονομικό έτος του 2018, τις μεγαλύτερες αυξήσεις από την αρχή της κρίσης.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα