ΟΟΣΑ: Επιπτώσεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία από το σκληρό Brexit

09 Mar 2019, 12:32 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

ΟΟΣΑ: Επιπτώσεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία από το σκληρό Brexit

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στην τελευταία οικονομική του έκθεση, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι, ακόμα και αν το Brexit εξελιχθεί ομαλά στο πλαίσιο μιας Συμφωνίας Αποχώρησης, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα μεγεθυνθεί οριακά το 2019.

Οι προβλέψεις είναι σαφώς πιο απαισιόδοξες σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία, ένα σενάριο το οποίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, θα οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση.

Το σενάριο της Εξόδου με Συμφωνία

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΗΒ θα είναι το 2019 μόλις 0,8% ετησίως και το 2020 θα ανέλθει ελαφρά στο 0,9%. Πρόκειται για σημαντική υποβάθμιση από το 1,4% και 1,3% που πολύ πρόσφατα, τον Νοέμβριο, προέβλεπε ο διεθνής Οργανισμός για τα δύο αυτά έτη και σημαντικά χαμηλότερα από το 1,2% στο οποίο αναφέρθηκε για το 2019 η Τράπεζας της Αγγλίας στις προβλέψεις της του περασμένου Φεβρουαρίου 2019. Ωστόσο, ακόμη και αυτός ο ασθενής ρυθμός ανάπτυξης βασίζεται σε ένα ομαλό Brexit με μια μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. 

Το σενάριο της Εξόδου χωρίς Συμφωνία

Οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ πιστεύουν ότι μια έξοδος χωρίς Συμφωνία, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην επιβολή δασμών σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορείου, θα μείωνε τα επόμενα δύο χρόνια την παραγωγή του ΗΒ κατά περίπου 2% σε σχέση με μια πορεία ομαλής εξόδου. Το κόστος για το ΗΒ προβλέπεται να εξελιχθεί μεγαλύτερο εάν οι καθυστερήσεις στα σύνορα και η απώλεια πρόσβασης σε άλλες αγορές διαταράξουν  τις διασυνοριακές αλυσίδες εφοδιασμού ή/και εάν υπάρξουν διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Επιπτώσεις σε άλλες χώρες

Ο διεθνής Οργανισμός είναι της άποψης ότι η πιθανότητα η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία ήδη επιβραδύνεται καθώς οι εμπορικές εντάσεις και η πολιτική αβεβαιότητα περιορίζουν τις επενδύσεις. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ένα σενάριο άτακτης εξόδου θα είναι σημαντικό αρνητικό σοκ για την Ευρώπη και ενδεχομένως για άλλες χώρες του κόσμου, με την Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία να είναι οι πιο εκτεθειμένες χώρες, δεδομένου του σχετικά μικρού μεγέθους τους και των ισχυρών δεσμών με το ΗΒ. Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι οι εξαγωγές των χωρών αυτών στο ΗB θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 15% μεσοπρόθεσμα. 

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η αναστάτωση του Brexit έρχεται σε κακή στιγμή για την ευρωζώνη, με τη Γερμανία - την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης στην περιοχή του ενιαίου νομίσματος - ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην αβεβαιότητα σχετικά με το εμπόριο και τους κινδύνους μιας πιο έντονης κινεζικής επιβράδυνσης.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα