Τροπολογία για το έλεγχο του «βρώμικου χρήματος» μέσω της Χρυσής Βίζας

10 Jan 2019, 19:53 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίκη Τρύφωνα

Τροπολογία για το έλεγχο του «βρώμικου χρήματος» μέσω της Χρυσής Βίζας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την περαιτέρω ενίσχυση του ελέγχου της προέλευσης των χρηματικών ποσών που διακινούνται μέσω αγοράς ακινήτων και του προγράμματος Χρυσής Βίζας σε υπηκόους τρίτων χωρών, επιχειρεί η κυβέρνηση με σχετική τροπολογία που κατέθεσε.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως για την απόκτηση Χρυσής Βίζας, «η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών, καθορίζεται σε 250.000 ευρώ και καταβάλλεται ολοσχερώς κατά την υπογραφή του αντίστοιχου συμβολαίου». Επίσης η τροπολογία προβλέπει ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής το ύψος της ως άνω ακίνητης περιουσίας μπορεί να αναπροσαρμόζεται».

Σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης είναι να ενισχυθεί περαιτέρω ο έλεγχος προέλευσης των χρημάτων μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων και της Τράπεζας της Ελλάδος και η αποφυγή του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», μέσω της διασφάλισης καταβολής του τιμήματος σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου και εν γένει παρακολούθηση της κίνησης της πληρωμής από τον πληρωτή στον δικαιούχο.

Επίσης, η χρήση της δίγραμμης τραπεζικής επιταγής περιορίζει τα πρόσωπα τα οποία μπορεί να είναι πληρωτές/δικαιούχοι, και έχει σκοπό την ασφάλεια των συναλλαγών (διασφαλίζει, δηλαδή, έναντι ακάλυπτης επιταγής/απώλειας επιταγής, κ.λπ.). Συνολικά, η διαδικασία καταβολής του τιμήματος μέσω της μεταφοράς πίστωσης και/ή δίγραμμης τραπεζικής επιταγής ενέχει χαμηλότερο πιστοληπτικό κίνδυνο για τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δείτε την τροπολογία εδώ

Επισυναπτόμενα Αρχεία
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα