Τέλος στην ταλαιπωρία για τους Βρετανούς ταξιδιώτες – Συμφωνία με την ΕΕ για χρήση e-gates στα αεροδρόμια

19 May 2025, 20:35 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Τέλος στην ταλαιπωρία για τους Βρετανούς ταξιδιώτες – Συμφωνία με την ΕΕ για χρήση e-gates στα αεροδρόμια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις
Vavoulas.com

Μία νέα συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης υπόσχεται να βάλει τέλος στις πολύωρες ουρές των Βρετανών ταξιδιωτών στα συνοριακά σημεία της Ευρώπης. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Δευτέρα 19 Μαΐου, από τον Βρετανό πρωθυπουργό, σερ Κιρ Στάρμερ, η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα χρήσης των ευρωπαϊκών e-gates από Βρετανούς πολίτες κατά την είσοδό τους σε χώρες της ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της πρώτης Συνόδου Κορυφής μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, με τον Στάρμερ να δηλώνει ότι πρόκειται για μια «καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές». Η χρήση των e-gates, τερματίζοντας τις τεράστιες ουρές στους συνοριακούς ελέγχους, χαρακτηρίζεται από στελέχη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας ως «σημαντική ανακούφιση» για τους Βρετανούς τουρίστες και επαγγελματίες ταξιδιώτες.

Υποδοχή με θετικά σχόλια από τον τουριστικό κλάδο

Η Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) και το Advantage Travel Partnership εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στη συμφωνία, τονίζοντας τη σημασία της για την απλοποίηση των ταξιδιών και τη βελτίωση της εμπειρίας των ταξιδιωτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ABTA, Μαρκ Τάνζερ, δήλωσε:

«Οι συμφωνίες για τα e-gates και τα διαβατήρια κατοικίδιων θα μειώσουν την αναμονή και τη γραφειοκρατία πριν τις διακοπές, διευκολύνοντας σημαντικά τα ταξίδια».

Αντίστοιχα, η επικεφαλής του Advantage Travel Partnership, Τζούλια Λο Μπουε-Σαΐντ, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «μεγάλη βελτίωση για τους Βρετανούς ταξιδιώτες»:

«Η χρονοβόρα αναμονή στους συνοριακούς ελέγχους από το Brexit ήταν πηγή εκνευρισμού για πολλούς. Η επέκταση των e-gates στην Ευρώπη θα γίνει δεκτή με ενθουσιασμό, ειδικά ενόψει της θερινής περιόδου».
Ανάλογη στάση τήρησε και ο διευθύνων σύμβουλος της British Travel Association, Κλάιβ Ράτεν, ο οποίος σημείωσε πως πρόκειται για «θετικό βήμα για τους επαγγελματίες ταξιδιώτες», ενώ υπογράμμισε ότι μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα εφαρμόσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τη συμφωνία αυτή, καθώς «η υλοποίηση επαφίεται στις εθνικές αρχές».

Επανεκκίνηση της κινητικότητας για τη νέα γενιά

Πέρα από τη χρήση των e-gates, η συμφωνία περιλαμβάνει και την πρόθεση δημιουργίας ενός νέου «σχήματος εμπειρίας νέων», το οποίο θα επιτρέπει σε νέους από το Ηνωμένο Βασίλειο να ταξιδεύουν και να εργάζονται στην ΕΕ – και αντίστροφα.

Όπως δήλωσε ο Στάρμερ:

«Είμαι ξεκάθαρος ότι αυτό θα συνοδεύεται από κατάλληλα χρονικά όρια, ποσοστώσεις και απαιτήσεις για βίζα».
Η ανακοίνωση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο, ο οποίος επί σειρά ετών πίεζε για τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέπει στους νέους να αποκτούν επαγγελματική εμπειρία στο εξωτερικό. Ο Μαρκ Τάνζερ της ABTA σημείωσε:

«Η επανέναρξη ευκαιριών για νέους Βρετανούς να εργαστούν στην ΕΕ είναι εξαιρετική είδηση τόσο για τα άτομα όσο και για τη βρετανική τουριστική βιομηχανία εξωτερικού. Έχουμε τονίσει εδώ και καιρό ότι τέτοιου είδους συμφωνίες είναι αμοιβαία επωφελείς, χωρίς να σημαίνουν επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία».
Στο ίδιο πνεύμα, η Lauren Broughton, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της UKinbound, υπογράμμισε τη σημασία της πολιτιστικής ανταλλαγής:

«Η δυνατότητα των νέων να ζήσουν και να εργαστούν στην Ευρώπη είναι ευκαιρία ζωής. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η εκμάθηση γλωσσών και η καλλιέργεια πολιτισμικής κατανόησης θα ενισχύσουν την απασχολησιμότητα και θα ωφελήσουν τις τοπικές οικονομίες».

Ο Νιλ Σουάνσον, γενικός διευθυντής της TUI για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, πρόσθεσε:

«Είναι εξαιρετικό που οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν περισσότερα e-gates στην Ευρώπη, κάνοντας τα ταξίδια πιο ομαλά. Ιδανικά, αυτό θα εφαρμοστεί πριν την αιχμή του καλοκαιριού και πριν την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού Entry/Exit System το φθινόπωρο».

Ένα βήμα προς την κανονικότητα

Η συμφωνία περιλαμβάνει και άλλους τομείς συνεργασίας – μεταξύ των οποίων η άμυνα, τα τρόφιμα, η ενέργεια, η αλιεία, το ατσάλι και η μετανάστευση – με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι στο επίκεντρο βρίσκονται «οι λογαριασμοί, οι θέσεις εργασίας και τα σύνορα».

Αν και απομένει να φανεί η ταχύτητα εφαρμογής των συμφωνηθέντων από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το μήνυμα από τη βρετανική κυβέρνηση είναι σαφές: η αποκατάσταση των σχέσεων με την ΕΕ περνά μέσα από πρακτικά μέτρα που διευκολύνουν την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Για τη βρετανική τουριστική βιομηχανία, το νέο αυτό κεφάλαιο αποτελεί μια αναγκαία ανάσα, ιδιαίτερα μετά από χρόνια περιορισμών, αβεβαιότητας και αυξημένου κόστους λειτουργίας λόγω Brexit.

 
 
 

Facebook Twitter Linkedin
Amaronda

Buka

Messina

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα