Οι διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού στην Ισπανία ανησυχούν τους Βρετανούς τουρ οπερέιτορ

08 May 2025, 11:19 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Οι διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού στην Ισπανία ανησυχούν τους Βρετανούς τουρ οπερέιτορ

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις
Vavoulas.com

Η τουριστική βιομηχανία πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανησυχίες πελατών για τις διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού στην Ισπανία, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Jet2, Steve Heapy, μιλώντας σε πάνελ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ισπανική Πρεσβεία στο Λονδίνο.

Όπως είπε, το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας του έχει λάβει κλήσεις από ανήσυχους πελάτες, ενώ και ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν δεχθεί ερωτήσεις για το θέμα.

«Οι περισσότερες διαδηλώσεις είναι μικρές, αλλά βλέπω πρωτοσέλιδα εδώ και έναν χρόνο. Η αντίληψη γίνεται πραγματικότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι ο κλάδος πρέπει να έχει έτοιμες απαντήσεις για πελάτες που επισκέπτονται πρακτορεία, όπως η Barrhead Travel, κρατώντας εφημερίδες με τίτλους που εγείρουν φόβους για την ασφάλεια ταξιδιών στην Ισπανία.

Στο πάνελ, η γενική διευθύντρια της Barrhead Travel, Nicki Tempest-Mitchell, σημείωσε ότι «οι διαδηλώσεις είναι μικρές αλλά δυναμικές και προκαλούν ανησυχία», ζητώντας καλύτερη επικοινωνία μεταξύ tour operators και τουριστικών προορισμών με το δίκτυο των τουριστικών πρακτόρων.

Ο Heapy δήλωσε πως δεν έχει διαπιστωθεί αύξηση ακυρώσεων εξαιτίας του ζητήματος, όμως παραδέχτηκε ότι οι πελάτες μπορεί να διστάζουν να ταξιδέψουν όταν ακούνε για διαδηλώσεις κατά των τουριστών: «Αν πας διακοπές με τα παιδιά σου και ακούς ότι μπορεί να υπάρχουν διαδηλώσεις κατά του τουρισμού, το ξανασκέφτεσαι», είπε.

Τι είπαν Ισπανοί δήμαρχοι τουριστικών πόλεων

Στο πάνελ συμμετείχαν και δήμαρχοι από δημοφιλείς ισπανικούς προορισμούς – Σαν Μπαρτολομέ δε Τιραχάνα (Γκραν Κανάρια), Αρόνα (Τενερίφη), Μπενιντόρμ και Σαλού – οι οποίοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τους Βρετανούς επισκέπτες, υποβαθμίζοντας τη σημασία των κινητοποιήσεων.

Η δήμαρχος της Αρόνα, Fátima Lemes, ανέφερε ότι «οι διαδηλώσεις δεν αντικατοπτρίζουν την καθημερινότητα των τουριστών» και πως «η πλειοψηφία της περιοχής μας είναι ευγνώμονη για τον τουρισμό». Οι δήμαρχοι επεσήμαναν ως κύριο αίτιο των διαμαρτυριών την έλλειψη κατοικιών, τονίζοντας ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.

Ο δήμαρχος του Μπενιντόρμ, Antonio Perez, σημείωσε ότι δεν πρέπει να κατηγορείται ο τουρισμός, καθώς «υπάρχουν πολλές πτυχές του προβλήματος που δεν σχετίζονται με τον τουρισμό». Ανέφερε ότι η πάταξη της παράνομης βραχυχρόνιας μίσθωσης θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης.

Ο Pere Granados, δήμαρχος του Σαλού, χαρακτήρισε εσφαλμένο τον συσχετισμό της έλλειψης προσιτής στέγασης με τον τουρισμό και υπογράμμισε την ευθύνη του κράτους στην κατασκευή κατοικιών, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση της Καταλονίας δεσμεύεται για 50.000 νέες κατοικίες.

Τέλος, ο δήμαρχος του Σαν Μπαρτολομέ, Marco Pérez, σημείωσε ότι οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη στέγαση και πρότεινε μια αλλαγή νοοτροπίας: «Ίσως πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας ως Ισπανοί και να σκεφτούμε περισσότερο τη μίσθωση παρά την ιδιοκτησία, όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Facebook Twitter Linkedin
Amaronda

Buka

Messina

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα