Η Ελλάδα στις πρώτες επιλογές των Αυστριακών τουριστών το 2023 – Ποιες είναι οι προτιμήσεις τους στις διακοπές

17 May 2023, 14:38 | ΑΓΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Η Ελλάδα στις πρώτες επιλογές των Αυστριακών τουριστών το 2023 – Ποιες είναι οι προτιμήσεις τους στις διακοπές

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το 78% των Αυστριακών σχεδιάζει να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι, με περισσότερους από τους μισούς να επιθυμούν να ταξιδέψουν δύο έως τρεις φορές μέσα στο 2023, ενώ το 35% έχει ήδη κάνει κράτηση διακοπών για το 2023. Ο μέσος προϋπολογισμός διακοπών ανέρχεται σε 1.070 ευρώ το άτομο, ελαφρώς αυξημένος έναντι των επιπέδων του 2022 (1.032 ευρώ).

Παρά τις πιέσεις που ασκεί στα νοικοκυριά ο πληθωρισμός, το 22% δήλωσε ότι διαθέτει μεγαλύτερο διαθέσιμο προϋπολογισμό για τις εφετινές διακοπές. Ωστόσο, άλλο ένα 22% δήλωσε ότι διαθέτει λιγότερα χρήματα για ταξίδια, και ένα 9% ότι δεν σκοπεύει να ταξιδέψει αυτή τη χρονιά λόγω οικονομικών λόγων.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε ο Αυστριακός Σύλλογος Αυτοκινήτων, Μοτοσυκλετών και Περιηγήσεων με περισσότερα από 2 εκατ. μέλη, ÖAMTC, σε δείγμα 1.000 ανθρώπων με σκοπό να αποκαλύψει τις τάσεις στον εφετινό προγραμματισμό διακοπών.

Οι νεαρότερες ηλικίες Αυστριακών τείνουν να πραγματοποιούν μεγαλύτερες δαπάνες, και οι ταξιδιώτες άνω των 60 ετών σκοπεύουν να δαπανήσουν άνω του μέσου όρου, με τις οικογένειες με παιδιά να διαθέτουν 260 ευρώ λιγότερα ανά άτομο για τα ταξίδια τους αυτή τη χρονιά.

Λόγω του πληθωρισμού, το 36% προσαρμόζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά του και στρέφεται στα ταξίδια κατά τη χαμηλή σεζόν, επιλέγει φθηνότερα καταλύματα ή ταξιδεύει μόνο στο εσωτερικό.

Το 60% των Αυστριακών επιθυμούν διακοπές σε παραθαλάσσιο προορισμό με κορυφαίους προορισμούς την Ιταλία, την Κροατία και την Ελλάδα, ενώ και τα city break και οι διακοπές σε λίμνες είναι επίσης δημοφιλή είδη διακοπών.

Οι νεαρότερες ηλικίες προτιμούν όλο και περισσότερο ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ οι μεγαλύτερες στο εσωτερικό. Σε γενικές γραμμές, τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται και πάλι (+6%) ενώ τα εσωτερικού μειώνονται (-6%).

Το αυτοκίνητο παραμένει ο αδιαμφισβήτητος νικητής στα μέσα μεταφοράς που επιλέγουν οι Αυστριακοί για τις διακοπές τους (61%) και ακολουθούν οι πτήσεις (33%), το τρένο (22%) και τα λεωφορεία μακρινών αποστάσεων (14%).

Τα ξενοδοχεία συγκεντρώνουν το 65% των προτιμήσεων και ακολουθούν  τα διαμερίσματα (26%) και τα B&B (16%), με τη νεότερη γενιά να προτιμά τα ξενοδοχεία και τη γηραιότερη τους ξενώνες.

Το 40% των Αυστριακών έχουν ουδέτερη άποψη για το ζήτημα της αειφορίας στις διακοπές, και η επιθυμία τους να αλλάξουν την ταξιδιωτική συμπεριφορά (37%) για λόγους οικολογίας αυξάνεται με την ηλικία.  

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα