Τουρισμός: Μόνο 18 ημέρες άδειας θα αξιοποιήσουν το 2023 οι Γερμανοί για τις διακοπές τους

09 May 2023, 11:40 | ΑΓΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός: Μόνο 18 ημέρες άδειας θα αξιοποιήσουν το 2023 οι Γερμανοί για τις διακοπές τους

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

To 70% των Γερμανών πιστεύουν ότι οι ημέρες άδειας από την εργασία δεν επαρκούν για την ξεκούρασή τους, καθώς, όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη Vacation Deprivation που διενήργησε η Expedia, από τις 28,3 ημέρες άδειας που έχουν στη διάθεσή τους, μπορούν να αξιοποιήσουν μόνο τις 18.

Ένας στους 10 εργαζομένους στη Γερμανία έχει τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας που ορισμένες ημέρες διακοπών είναι αδύνατο να αξιοποιηθούν. Το 2022 τέσσερις ημέρες διακοπών παρέμειναν αναξιοποίητες στη Γερμανία.

Το 56% των Γερμανών που συμμετείχαν στην έρευνα επιβεβαιώνουν ότι ο σχεδιασμός διακοπών γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος, ιδιαίτερα εξαιτίας της τρέχουσας έλλειψης προσωπικού. Το 20% θεωρεί τον χώρο εργασίας υποστελεχωμένο και το 26% κάνει λόγο για ελλείψεις προσωπικού στη βιομηχανία στην οποία απασχολούνται.

Κατά μέσο όρο, 5,6 ημέρες, σχεδόν το 20% της μέσης διάρκειας ετήσιας άδειας, αξιοποιούνται για ιδιωτικά ραντεβού, άλλα καθήκοντα και πρότζεκτ όπως η φροντίδα συγγενών, οι επισκέψεις στο γιατρό ή η κατασκευή μιας οικίας. Όσον αφορά τους γονείς, το 58% αξιοποιεί τουλάχιστον τρεις ημέρες άδειας προκειμένου να φροντίσει τα παιδιά σε περίπτωση ασθένειας ή σχολικής περιόδου ή νηπιαγωγίου.

Κατά μέσο όρο, απομένουν 18,3 ημέρες άδειας οι οποίες αξιοποιούνται από τους εργαζόμενους Γερμανούς κυρίως για διακοπές. Η έρευνα της Expedia έδειξε ότι μόλις το 24% περνά τις διακοπές του «σε κάποιο μπαλκόνι», ενώ πάνω από τρία τέταρτα ταξιδεύει, και το 29% διεθνώς.

Το 78% δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές έχει πιο θετική στάση απέναντι στην εργασία έπειτα από ταξίδι διακοπών και το 77% νιώθει πιο ενεργό.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 62% των εργαζομένων σκέφτεται να αλλάξει εργασία εάν τους έδινε την προοπτική για περισσότερες ημέρες διακοπών. Για τους εργοδότες οι οποίοι αναζητούν προσωπικό, η τετραήμερη εργασία μπορεί να αποτελέσει επίσης παράγοντα που πρέπει να αναλογιστούν στο μέλλον. Τέσσερις στους πέντε εργαζομένους στη Γερμανία επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για εργασία σε αυτό το μοντέλο. Το 24% θα αξιοποιούσε τον επιπλέον χρόνο διακοπών προκειμένου να ταξιδέψει περισσότερο και το 35% για ιδιωτικά ραντεβού ώστε στη συνέχεια να απολαύσει την ξεκούραση των διακοπών.

Μόλις το 9% των εργαζομένων στη Γερμανία δήλωσε ότι θα ήθελε λιγότερες ημέρες διακοπών το 2023 λόγω δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, και η πλειονότητα (82%) ότι σκοπεύει να ταξιδέψει το ίδιο ή περισσότερο από πέρυσι.

Ωστόσο, το 57% δεν νιώθει άνετα με τη διαδικασία αναζήτησης και σχεδιασμού που απαιτείται πριν από την κράτηση του ταξιδιού και το 56% αγχώνεται από την πίεση να εντοπίσει μια καλή προσφορά.

Η έρευνα διεξήχθη από την Northstar Research Partners για λογαριασμό της Expedia από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου του 2023 σε δείγμα 14.527 ανθρώπων από 16 χώρες στη Β. Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό. Από τη Γερμανία συμμετείχαν 1.002 άνθρωποι.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα