Ελληνικός τουρισμός 2023 | Καλύτερες επιδόσεις από το 2019 δείχνoυν τα πρώτα στοιχεία

19 Apr 2023, 10:54 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Ελληνικός τουρισμός 2023 | Καλύτερες επιδόσεις από το 2019 δείχνoυν τα πρώτα στοιχεία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Καλύτερες επιδόσεις από το 2019 προσδοκά ο ελληνικός τουρισμός το 2023. Σε αυτήν την εκτίμηση, συνηγορούν τα πρώτα στοιχεία, που είναι:

  • O προγραμματισμός πτήσεων, μέχρι τις 24 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Συντονισμού Πτήσεων (ΕΟΣΠ), δείχνει ότι:

 ✓ στις μεν αφίξεις αεροσκαφών εκτιμάται ότι θα έχουμε μια αύξηση της τάξης του +8,8% από πέρσι και +16,1% συγκριτικά με το 2019,
✓ στις δε θέσεις επιβατών, αύξηση +18% από πέρσι και +31% από το 2019.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι η εκτιμώμενη κίνηση βασίζεται στον προγραμματισμό των πτήσεων, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί κατά την παρούσα χρονική στιγμή κι ενδέχεται μελλοντικά να αλλάξει, καθώς ο συντονισμός πτήσεων πραγματοποιείται σε δυναμικό περιβάλλον.

  • Η εικόνα από τις πρόωρες κρατήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, είναι:

 Παρατηρείται πολύ καλή ροή από κρατήσεις για την Ελλάδα, από την αγορά της Αγγλίας τα Βαλκάνια αλλά και τη Γαλλία. Με χαμηλότερες ταχύτητες κινούνται οι κρατήσεις από τη Γερμανία την Πολωνία, ενώ δυνατά ξεκίνησε η αγορά των ΗΠΑ.

  • Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε τα δύο σενάρια του ΙΝΣΕΤΕ για την εξέλιξη της χρονιάς. Είπε:

Στο συντηρητικό σενάριο εσόδων για το 2023 θα κινηθούμε στα επίπεδα του 2022. Σύμφωνα με το αισιόδοξο, με το πρώτο τρίμηνο ίδιο με το 2019 και τα υπόλοιπα τρίμηνα με αυξήσεις 3-5% (κυρίως λόγω ανάκαμψης του οδικού τουρισμού), μπορούμε να φτάσουμε μεταξύ 18.2-18.6 δισ., πλην της κρουαζιέρας, που το 2019 έφτασε τα 500 εκατ. και φέτος θεωρούμε πως μπορεί πάλι να φτάσει το νούμερο αυτό. 

  • Έχουμε και την πρώτη εκτίμηση του Ανδρέα Ανδρεάδη, CEO του Sani/Ikos Group και επίτιμου προέδρου του ΣΕΤΕ, ο οποίος στις 26 Φεβρουαρίου, σε ανάρτησή του στο twitter, έγραψε:

"Ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας και με βάση μεγάλο δείγμα προκρατήσεων και προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων, εκτιμώ (πλην απροόπτου) τουριστικά έσοδα πάνω από 20 δισ. ευρώ έναντι 18 δισ. ευρώ το '22. Η επαναφορά Ασίας, Ν. Αμερικής, Αυστραλίας το πρώτο 3μηνο θα συμβάλουν στο αποτέλεσμα".

  • Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας εκτιμά ότι το 2023 τα ταξιδιωτικά έσοδα θα είναι τουλάχιστον 10% πάνω από τα αντίστοιχα περσινά. Τονίζει επίσης ότι οι απευθείας πτήσεις από ΗΠΑ και Καναδά έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου, η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις των κρατήσεων σε όλες τις μεγάλες αγορές (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Σκανδιναβία κ.α.) και επιπλέον φέτος είναι ανοιχτές οι αγορές της Κίνας και της Αυστραλίας.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα