Τουρισμός | Βαλεαρίδες και Κανάρια Νησιά θέλουν λιγότερους Βρετανούς τουρίστες- τι μέτρα λαμβάνουν

13 Mar 2023, 11:31 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Τουρισμός | Βαλεαρίδες και Κανάρια Νησιά θέλουν λιγότερους Βρετανούς τουρίστες- τι μέτρα λαμβάνουν

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Oι Βαλεαρίδες Νήσοι δεν θέλουν σε πρώτη φάση περισσότερους από 16 εκατομμύρια ξένους τουρίστες το χρόνο και σταδιακά πολύ λιγότερους. 

Αυτό ανέφερε στην έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου  ο υπουργός Τουρισμού των Βαλεαρίδων Νήσων Iago Negeruela, τονίζοντας ότι τα νησιά δεν ενδιαφέρονται για την ποσότητα αλλά και για την ποιότητα των τουριστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022, οι Βαλεαρίδες Νήσοι (Μαγιόρκα, Μενόρκα, Ίμπιζα και Φορμεντέρα) υποδέχτηκαν 16,4 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός που είναι κοντά στο ρεκόρ προ πανδημίας (16,5 εκατομμύρια τουρίστες). Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τη σεζόν του 2023, 17 εκατομμύρια τουρίστες θα επισκεφτούν τα νησιά, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο στο αρχιπέλαγος.

Ο Iago Negeruela τόνισε ότι την εφετινή σεζόν «δεν πρέπει να ξεπεραστούν τα περσινά στοιχεία», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ένα μέγιστο όριο που θα πρέπει να τείνει να μειωθεί».

Το μήνυμα είναι ότι οι Βαλεαρίδες Νήσοι θέλουν «ευσυνείδητους επισκέπτες» που πηγαίνουν για τη νησιωτική αυθεντικότητα και τη φύση, και όχι «μόνο για να απολαύσουν τον ήλιο και την παραλία». 

Οι δηλώσεις του Iago Negeruel προκάλεσαν κριτική και πολλά σχόλια στις δύο μεγάλες αγορές των Βαλεαρίδων, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Όμως, οι τουριστικοί επιχειρηματίες και οι αρχές είναι αποφασισμένες να βάλουν φρένο στον ανεξέλεγκτο μαζικό τουρισμό.

Ήδη οι περιφερειακοί βουλευτές έχουν ήδη εισαγάγει ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο του νησιού, το οποίο δίνει στους ντόπιους ένα πλεονέκτημα έναντι των επισκεπτών τουριστών να έχουν προτεραιότητα στην παραλία και μόνο εάν μείνει χώρος θα πηγαίνουν οι τουρίστες. Επίσης προτείνεται να περιοριστεί ο αριθμός των πτήσεων προς το αρχιπέλαγος το καλοκαίρι.

Το Tourist Board της Μαγιόρκα πιστεύει ότι η κύρια προσπάθεια για τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών πρέπει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των «οικονομικών τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο», που αντιπροσωπεύουν το 40-50% της εισερχόμενης ροής το καλοκαίρι. Ως περιοριστικά μέτρα προτείνεται η αναστολή της κατασκευής νέων ξενοδοχείων και η μετατροπή υφιστάμενων εγκαταστάσεων για τουριστικούς σκοπούς. Το μέγιστο που θέλει να κρατήσει η Μαγιόρκα είναι τα 430.000 δωμάτια, τα οποία προσφέρονται τώρα.

Επιπλέον, πριν από την έναρξη της σεζόν, το Συμβούλιο θα συζητήσει με τα ξενοδοχεία αλλαγές στο σύστημα πώλησης και προσφοράς κλινών, όπως και στην προσφορά φτηνών αλκοολούχων ποτών, καθώς και άλλα μέτρα που θα αποθαρρύνουν τους Βρετανούς επισκέπτες που επιλέγουν τα καταλύματα φτηνής διαμονής. Ήδη αυτό το καλοκαίρι θα αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών που ασχολούνται με τον έλεγχο παράνομων τουριστικών ενοικιάσεων.

Ωστόσο, η Ένωση Ξενοδόχων της Μαγιόρκα πιστεύει ότι οι Βρετανοί με το πτωχό βαλάντιο θα έχουν πρόβλημα φέτος να επισκεφτούν το νησί, καθώς λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και άλλων δαπανών, οι διαμονές σε ξενοδοχεία στη Μαγιόρκα θα κοστίζουν 33% περισσότερο αυτό το καλοκαίρι από πέρυσι. 

«Θα υπάρξει μια ποιοτική κάθαρση του τουρισμού από όσους αναζητούν φτηνό ποτό και σεξ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χουάν Φερέρ.

Η θέση της Μαγιόρκα υποστηρίζεται επίσης στο Λανθαρότε, στα Κανάρια Νησιά. Το νησί επικεντρώνει εκ νέου το μάρκετινγκ του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είναι έτοιμο να εξετάσει περιορισμούς στην έκδοση νέων αδειών για πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα