Γερμανία: Ζήτηση-σοκ τον Ιανουάριο για διακοπές – Πωλήσεις πάνω από το 2019, με αμείωτο ρυθμό από τον Δεκέμβριο!

31 Jan 2023, 19:19 | ΑΓΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Γερμανία: Ζήτηση-σοκ τον Ιανουάριο για διακοπές – Πωλήσεις πάνω από το 2019, με αμείωτο ρυθμό από τον Δεκέμβριο!

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ξεπέρασαν τα περυσινά αλλά και τα προπανδημικά επίπεδα οι πωλήσεις οργανωμένων διακοπών στη Γερμανία κατά την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2022 και την πρώτη του Ιανουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία πωλήσεων που παρουσιάζει η Travel Data + Analytics (TDA), τα οποία βασίζονται σε δεδομένα κρατήσεων των παραδοσιακών ταξιδιωτικών γραφείων αλλά και των online ταξιδιωτικών portal της Γερμανίας, η επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν του 2023 θα παρουσιάσει αυξημένες πωλήσεις κατά 44% έναντι της περυσινής χρονιάς, συνεχίζοντας να κλείνει την ψαλίδα από το καλοκαίρι του 2019.

Η χειμερινή σεζόν του 2022/23 έχει φτάσει στο 85% των πωλήσεων προ πανδημίας.

Ο Δεκέμβριος του 2022 ήταν ένας εξαιρετικά ισχυρός μήνας κρατήσεων στη Γερμανία, με τα έσοδα να φτάνουν σχεδόν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Πρόκειται για μια παράξενη τάση, καθώς συνήθως οι κρατήσεις μειώνονται μέχρι τα Χριστούγεννα πριν εκτοξευθούν και πάλι τον Ιανουάριο.

Η ζήτηση προς το παρόν δεν έχει να ζηλέψει τα επίπεδα προ πανδημίας. Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι κρατήσεις οργανωμένων διακοπών των Γερμανών δημιούργησαν έσοδα 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά ένα τρίτο αυξημένα έναντι της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου του 2019.

Λόγω των καλών επιπέδων πωλήσεων το Δεκέμβριο, τόσο η τρέχουσα χειμερινή σεζόν του 2022/23 όσο και η επερχόμενη θερινή του 2023 μπορούν σωρευτικά να βελτιωθούν. Το ισοζύγιο τζίρου για τη χειμερινή περίοδο σκαρφαλώνει κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με έλλειμμα 15% σε σύγκριση με τα επίπεδα προ κορωνοϊού του 2018/19. Η περσινή σεζόν, η οποία ήταν ακόμα συγκριτικά αδύναμη λόγω του κορωνοϊού, αυτή τη στιγμή έχει ξεπεραστεί σε πωλήσεις κατά 59%.

Η καλοκαιρινή σεζόν, η οποία ξεκινάει το Μάιο του 2023, μπορεί να βελτιωθεί έως και 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περυσινή χρονιά, με αύξηση 44% έναντι των επιπέδων κρατήσεων στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2022. Σε αντίθεση με πέρυσι, οι προκρατήσεις επιστρέφουν όλο και πιο δυναμικά, ωστόσο συνεχίζει να υπάρχει απόσταση σε επίπεδο πωλήσεων από το καλοκαίρι του 2019 της τάξης του 29%.

Το Δεκέμβριο του 2022, οι καλοκαιρινές διακοπές αντιπροσώπευαν το 54% του τζίρου κρατήσεων και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου αυξήθηκαν σε 61%.

Η Τουρκία συγκεντρώνει πολύ υψηλή ζήτηση για το καλοκαίρι του 2023 και ακολουθεί η Ισπανία και η Ελλάδα.

Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αντιπροσωπεύουν το 42% των πωλήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για το καλοκαίρι, αυξημένες κατά 68% έναντι της περυσινής χρονιάς και μειωμένες κατά 10% έναντι του 2019.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα