Τουρισμός: «Μίζερο καλοκαίρι» για τους Βρετανούς – Πτώση της "ευάλωτης" στερλίνας έναντι ευρώ και δολαρίου

16 Jun 2022, 14:04 | ΑΓΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουρισμός: «Μίζερο καλοκαίρι» για τους Βρετανούς – Πτώση της "ευάλωτης" στερλίνας έναντι ευρώ και δολαρίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η αδυναμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ θέτει σε δυσμενή θέση τα ταξίδια των Βρετανών ταξιδιωτών αυτό το καλοκαίρι.

Οι φόβοι για την οικονομία του Ην. Βασιλείου επηρεάζουν τις αγορές προκαλώντας, την Τρίτη, την πτώση της στερλίνας κάτω από το 1,20 δολάριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας, με μερική ανάκαμψη την Τετάρτη.

Σε σχέση με το ευρώ, η βρετανική λίρα προσεγγίζει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκατριών μηνών.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί Βρετανοί που πρόκειται να ταξιδέψουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα διαπιστώσουν ότι τα χρήματά τους δεν θα έχουν το ίδιο αντίκρισμα.

Όπως επισήμανε η επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Ολλανδικής τράπεζας, Rabobank, Jane Foley, η λίρα παραμένει ένα πολύ ευάλωτο νόμισμα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους φόβους σχετικά με την ανάπτυξη, επισήμανε τονίζοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα και η πιθανή εμπορική σύγκρουση με την ΕΕ είναι πιθανό να προστεθούν στις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας του Ην. Βασιλείου.

Η αδυναμία της στερλίνας αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα για τους Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν ζητήματα στην ομαλή διεξαγωγή των ταξιδιωτικών τους προγραμματισμών, όπως επισημαίνει η κ. Foley.

Έπειτα από 2 χρόνια περιορισμών, πολλοί σκόπευαν να ταξιδέψουν για πρώτη φορά στο εξωτερικό, όμως μόλις φτάσουν στον προορισμό τους μπορεί να διαπιστώσουν ότι η τσέπη τους μπορεί να μη μπορεί να τους προσφέρει πολλά.

Εάν ταξιδεύει κανείς στην ευρωζώνη ή στις ΗΠΑ, θα έχει μειωμένη αγοραστική δύναμη. Το δολάριο από την άλλη είναι πολύ ισχυρό, επομένως οι Βρετανοί που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ θα παρατηρήσουν μεγάλη διαφορά στην ισχύ του νομίσματός τους.

Βέβαια, όπως τονίζει η κ. Foley, η στερλίνα ήταν αδύναμη τα τελευταία χρόνια, επομένως σε ένα βαθμό οι Βρετανοί είναι ήδη προετοιμασμένοι για αυτό.

Οι φόβοι για την οικονομία του Ην. Βασιλείου οφείλονται στα στοιχεία Απριλίου που παραπέμπουν σε συρρίκνωσή της, για δεύτερη συνεχή μήνα, με τις επιχειρήσεις να δέχονται τον αντίκτυπο των αυξημένων τιμών.

Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο γρήγορα η Τράπεζα της Αγγλίας -η οποία αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια σήμερα, Πέμπτη- μπορεί να εντείνει φέτος την πολιτική της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψει περαιτέρω την οικονομία. Ωστόσο, η αδυναμία της λίρας είναι επίσης αποτέλεσμα του ισχυρού δολαρίου, δήλωσε η κ. Foley, με τα αυξανόμενα επιτόκια να καθιστούν το αμερικανικό νόμισμα πιο ελκυστικό.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα