Γερμανία | FUR: Ιστορικό ρεκόρ ζήτησης για διακοπές το 2022 – Ανάκαμψη χωρίς εμπόδια το 2023

14 Jan 2022, 15:47 | ΑΓΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Γερμανία | FUR: Ιστορικό ρεκόρ ζήτησης για διακοπές το 2022 – Ανάκαμψη χωρίς εμπόδια το 2023

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Iσχυρή διάθεση για διακοπές, η οποία έχει φτάσει στο ιστορικό ρεκόρ του 61% (έναντι 51% πέρυσι), καταγράφει για το 2022 η γερμανική Ένωση Ερευνών για τις Διακοπές και τα Ταξίδια, FUR.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της ανάλυσης ταξιδιών 2021/2022 που διενήργησε η FUR, και τα οποία παρουσίασε ο επιστημονικός σύμβουλος της Ένωσης, Martin Lohmann, κατά τη διάρκεια της τουριστικής έκθεσης CMT της Στουτγκάρδης, οι ενδείξεις για την τουριστική ζήτηση το 2022 έχουν «θετική έναρξη».

Όσον αφορά τη γενική οικονομική ανάκαμψη, οι Γερμανοί εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από πέρυσι. Η οικονομική κατάσταση, η οποία σε γενικές γραμμές θεωρείται σταθερή, είναι σημαντική προϋπόθεση για τον τουρισμό το 2022, επισημαίνει ο κ. Lohmann.

Ειδικότερα, οι παράγοντες του χρόνου (72%) και των χρημάτων (70%) για ταξίδια αξιολογούνται ως πιο ευνοϊκοί από ποτέ και αναδύεται ξεκάθαρα η ανάγκη για αναπλήρωση του χαμένου εδάφους στις διακοπές.

Παρά τις «εξαιρετικές συνθήκες από την πλευρά των καταναλωτών», φέτος η ζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του 2019, επισήμανε ο κ. Lohmann, καθώς οι κανονισμοί και οι περιορισμοί στα ταξίδια συνεχίζουν να επηρεάζουν την προσβασιμότητα και τις δυνατότητες της τουριστικής προσφοράς, και, ως αποτέλεσμα, τον όγκο και τη διαμόρφωση των ταξιδιωτικών προγραμμάτων. Το ακατανόητο των μεταβαλλόμενων κανονισμών σημαίνει ότι πολλοί Γερμανοί που θέλουν να ταξιδέψουν, πρέπει να είναι προσεκτικοί και υπομονετικοί στον προγραμματισμό και την κράτηση των διακοπών τους.

Η πρόβλεψη της FUR κάνει λόγο για περίπου 60 εκατ. ταξίδια αναψυχής του γερμανόφωνου πληθυσμού το 2022, με υψηλό αριθμό προορισμών εντός Γερμανίας και γειτονικών χωρών καθώς και μικρότερο ποσοστό αερομεταφορών έναντι του 2019. ε σύγκριση με τη σεζόν 2020/21, αυτό σηματοδοτεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της κανονικότητας της εποχής προ κρίσης, σύμφωνα με τον κ. Lohmann.

Το 2021, ο διεθνής τουρισμός περιορίστηκε άνω του 70%  έναντι του 2019, σύμφωνα με τη FUR, με 351 εκατ. αφίξεις διεθνών επισκεπτών (έναντι 1,46 εκατ. το 2019), παραπέμποντας στα επίπεδα του 1987!

Τέλος, ο κ. Lohmann εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πανδημία θα παίξει έναν προσωρινό μόνο ρόλο στην εξέλιξη της ζήτησης και δεδομένου ότι η διαχείρισή της θα επιτρέψει την επιστροφή της δημόσιας ζωής όπως ήταν πριν την υγειονομική κρίση, η ταξιδιωτική συμπεριφορά θα επιστρέψει στο μονοπάτι ανάπτυξης που αναμένουμε χωρίς εμπόδια από το 2023.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα