Αμερικανικός τουρισμός | Ανεβαίνουν οι τιμές στα ταξίδια, πλην των αεροπορικών εισιτηρίων

24 Nov 2021, 11:37 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Αμερικανικός τουρισμός | Ανεβαίνουν οι τιμές στα ταξίδια, πλην των αεροπορικών εισιτηρίων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Καθώς η ζήτηση για ταξίδια των Αμερικανών αυξάνεται, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, διαπιστώνεται σημαντική αύξηση σε όλο το φάσμα των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, πλην των αεροπορικών εισιτηρίων, στα οποία οι τιμές παραμένουν (επί του παρόντος) στάσιμες.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Δείκτης Ταξιδιωτικών Τιμών, της Ένωσης Ταξιδιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 14,4% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020.

Ο συνολικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ φέτος αυξήθηκε κατά 6,2% έναντι του 2020, αντιπροσωπεύοντας την πιο σημαντική ετήσια αύξηση των τελευταίων τριών δεκαετιών. Το ενεργειακό κόστος τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 50% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά την αύξηση του κόστους ταξιδιού. Τον ίδιο μήνα, εξάλλου, οι τιμές στα δωμάτια των ξενοδοχείων και μοτέλ αυξήθηκαν πάνω από 25%.

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στο φαγητό και αλκοόλ, στις επίγειες συγκοινωνίες (π.χ. ταξί και μέσα μαζικής μεταφοράς) καθώς και στις τιμές για ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως η είσοδος σε συναυλίες ή αθλητικές εκδηλώσεις. Η αύξηση του κόστους ταξιδιού είναι ιδιαίτερα απότομη επειδή υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι τιμές, πάντως, είναι υψηλότερες και από το 2019, προ πανδημίας. Ειδικότερα, το κόστος καυσίμων είναι σχεδόν 23% υψηλότερο από το 2019, η διαμονή ακριβότερη κατά 5,5%, τα τρόφιμα αυξημένα κατά 9,3% και το αλκοόλ κατά 6% όταν αγοράζονται κατά τη διάρκεια μιας ταξιδιωτικής απόδρασης.

Όπως προαναφέρθηκε, σε αυτό το ράλι τιμών, μέχρι τώρα, δεν ακολούθησαν τα αεροπορικά εισιτήρια. Οι τιμές τους είναι μειωμένες κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2020 και 24% σε σύγκριση με το 2019. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αεροπορικά ταξίδια δεν έχουν ανακάμψει στα επίπεδα προ της πανδημίας και ότι ένα μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών για επαγγελματικούς λόγους, οι οποίοι συνήθως μετακινούνται αεροπορικώς, εξακολουθούν να μην κάνουν ταξίδια.

Για την επερχόμενη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων δεν φαίνεται ανάκαμψη των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων, κάτι που δύσκολα θα διατηρηθεί την καλοκαιρινή περίοδο του 2022.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα