Ερευνα

Τουρισμός | Έρευνα: Το 74% των Ρώσων δεν θα ταξιδέψει εάν αυτό απαιτεί κωδικό QR και όχι τεστ PCR

16 Nov 2021, 12:08 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Τουρισμός | Έρευνα: Το 74% των Ρώσων δεν θα ταξιδέψει εάν αυτό απαιτεί κωδικό QR και όχι τεστ PCR

Facebook Twitter Linkedin

Η συντριπτική πλειονότητα των Ρώσων ταξιδιωτών δηλώνει ότι θα αρνηθεί να ταξιδέψει και να αγοράσει αεροπορικά και σιδηροδρομικά εισιτήρια, εάν αυτό απαιτεί κωδικό QR εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον κορωνοϊό και δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα για αρνητικό τεστ PCR.

Αυτό διαπιστώνεται σε διαδικτυακή έρευνα, που απευθύνεται σε τουρίστες, στον ιστότοπο της Ένωσης των Ρώσων Τουριστικών Πρακτόρων (ATOR). Σε λιγότερο από μία ημέρα, περισσότερα από 2.730 άτομα έχουν ήδη λάβει μέρος στην έρευνα και από αυτούς το 74% απάντησε ότι θα αρνηθούν να αγοράσουν εισιτήριο και ταξιδιωτικές υπηρεσίες υπό τέτοιες συνθήκες.

Οι τουρίστες ρωτήθηκαν πώς θα συμπεριφερθούν εάν τεθούν σε ισχύ οι προβλέψεις, που υιοθέτησε η Κρατική Δούμα, σύμφωνα με τις οποίες η επιβίβαση σε εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις, καθώς και το check in στα ξενοδοχεία θα ήταν δυνατή μόνο με τον κωδικό QR των εμβολιασμένων ή όσων έχουν κολλήσει τον ιό και έχουν αναρρώσει, ενώ δεν θα γίνονται δεκτά τα αποτελέσματα των τεστ PCR.

Μόνο το 4% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι έτοιμοι να εμβολιαστούν ή να λάβουν νέα δόση εμβολίου για να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Επίσης, ένα ποσοστό 12% δεν έχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα, καθώς είτε εμβολιάστηκε πρόσφατα είτε ανάρρωσε και ως εκ τούτου η ισχύς του πιστοποιητικού του, τους επιτρέπει να προγραμματίσουν ταξίδια το 2022.

Το υπόλοιπο 10% θα προτιμούσε να αναβάλει τα ταξιδιωτικά σχέδια μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ή "μέχρι να ακυρωθούν οι κωδικοί QR".

Οι αναλυτές της ATOR, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, θεωρούν ότι η υψηλή απήχηση του θέματος και η έντονα αρνητική στάση σημαντικού μέρους των πολιτών στους κωδικούς QR, εξηγεί το τόσο υψηλό ποσοστό ερωτηθέντων που είναι πλέον έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις διακοπές τους λόγω των προγραμματισμένων περιορισμών.

Στην πραγματικότητα, πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτών που αρνούνται να κάνουν διακοπές λόγω QR αντί των τεστ PCR μπορεί να είναι χαμηλότερο. Όμως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο αριθμός των ατόμων που δεν θα πάνε πουθενά υπό τις νέες συνθήκες (εάν τεθούν σε ισχύ αυτοί οι περιορισμοί), θα είναι πολύ σημαντικός.

Ειδικότερα, η μείωση της εγχώριας τουριστικής ροής την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2022, ανάλογα με το τμήμα και το είδος των ταξιδιωτικών επιλογών, μπορεί να είναι από 35 έως 50%, και ο εξερχόμενος τουρισμός μπορεί να παρουσιάσει πτώση έως και 30% σε προορισμούς μαζικού τουρισμού των Ρώσων.

Διαβάστε επίσης

"Εμβολιαστικός τουρισμός" Ρώσων στη Θεσσαλονίκη: Τι προσφέρουν τα ταξιδιωτικά πακέτα

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα