Το Λονδίνο θέλει σύντομα να «πέσουν οι μάσκες» - άκρως αποτελεσματικά τα εμβόλια και στη μετάλλαξη Δέλτα

04 Jul 2021, 18:11 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Το Λονδίνο θέλει σύντομα να «πέσουν οι μάσκες» - άκρως αποτελεσματικά τα εμβόλια και στη μετάλλαξη Δέλτα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τον Ιούνιο η μετάλλαξη Δέλτα οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και υποχρέωσε την βρετανική κυβέρνηση να αναβάλλει το τέταρτο και τελευταίο βήμα εξόδου από το λοκντάουν για τις 19 Ιουλίου από 21 Ιουνίου που ήταν και το αρχικό πλάνο. Παρά την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων όμως, που πλέον έχουν φτάσει τα περίπου 25.000 την ημέρα, η Αγγλία οδεύει πρόσω ολοταχώς προς την ελευθερία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα και επίσημα πως η συσχέτιση μεταξύ των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει πλέον «σπάσει». Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες ήταν αυξημένα κατά 67% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό κατά 24% ενώ οι θάνατοι παρουσίασαν οριακή μείωση και παραμένουν κατά μέσο όρο σε 17 την ημέρα.

Τα στοιχεία αυτά δίνουν τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να πάρει το ρίσκο από τις 19 Ιουλίου να πετάξει τις μάσκες και να τις κάνει προαιρετικές σε μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια και μαγαζιά. Ενώ θα καταργήσει και το μέτρο των αποστάσεων, αλλάζοντας τους κανόνες πληρότητας σε καταστήματα εστίασης και λιανεμπορίου. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος επιμένει να διατηρηθούν κάποια μέτρα

Η σιγουριά και η αισιοδοξία του Μπόρις Τζόνσον αλλά και του νέου Υπουργού Υγείας Σάντζιντ Τζάβιντ προκύπτουν από το γεγονός ότι τα εμβόλια είναι άκρως αποτελεσματικά απέναντι και στη μετάλλαξη Δέλτα που έχει γίνει και η βασική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στοιχεία από τον Δημόσιο Οργανισμό Υγείας της Αγγλίας δείχνουν ότι ειδικά το εμβόλιο της Pfizer μειώνει τη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 94% ακόμα και από την πρώτη δόση. Το αντίστοιχο ποσοστό του εμβολίου της AstraZeneca είναι στο 71%.

Ήδη το 85,7% του ενήλικου πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει έστω την πρώτη δόση εμβολίου ενώ το 63,4% έχει λάβει και την δεύτερη. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κάποια νέα εμβολιαστικά κέντρα για περαστικούς (walk – in) όπου τους δίνει τη δυνατότητα να εμβολιαστούν χωρίς ραντεβού. Στα κέντρα αυτά οι δεύτερες δόσεις μπορούν να γίνουν αρκετά νωρίτερα από το διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Βέβαια ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος επιμένει ότι πρέπει να διατηρηθούν κάποια μέτρα καθώς η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να φανεί που θα οδηγήσει. Ο Υπουργός Υγείας από την άλλη, με δήλωσή του είπε πως «ήρθε η ώρα να αποδεχτούμε την ύπαρξη του Covid και να βρούμε τρόπους να ζούμε με αυτό, όπως ήδη κάνουμε και με την γρίπη».

Πηγή: DW

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα