Βρετανία | Οι αερομεταφορείς αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης: "Μόνο οι πλούσιοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό"

09 Apr 2021, 12:55 | ΑΓΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Βρετανία | Οι αερομεταφορείς αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης: "Μόνο οι πλούσιοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό"

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αεροπορικές εταιρίες ασκούν κριτική στο σχέδιο της Βρετανίας για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, επισημαίνοντας ότι τα ταξίδια προς χώρες χαμηλού κινδύνου θα είναι προνόμιο αποκλειστικά των πλουσίων καθώς το κόστος των απαιτούμενων τεστ είναι υψηλό.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, οι αεροπορικές εταιρίες και οι επιβάτες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις αρχές Μαϊου ώστε να διαπιστώσουν εάν τα διεθνή ταξίδια θα ξεκινήσουν στις 17 Μαϊου, κάτι που διέψευσε τις προσδοκίες της βιομηχανίας περί ξεκάθαρων οδηγιών για τα ταξίδια.

Οι αερομεπορικές και ταξιδιωτικές εταιρίες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε αυτό το καλοκαίρι έπειτα από πολύμηνη περίοδο απαγορεύσεων. Χωρίς υψηλό βαθμό ανεμπόδιστων ταξιδιών, ορισμένες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης ή να χρειαστούν ενίσχυση ρευστότητας.

Η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε ένα σύστημα σηματοδότησης βάσει χρωματικής κωδικοποίησης των χωρών σε κόκκινες, πορτοκαλί και πράσινες, ανάλογα με τον κίνδυνο μετάδοσης κορωνοϊού. Για τις πράσινες θα απαιτείται τεστ PCR το οποίο κοστίζει 135 δολάρια και θα πραγματοποιείται με την επιστροφή τους στο Ην. Βασίλειο.

Αυτό δεν αντιπροσωπεύει το άνοιγμα των ταξιδιών όπως υποσχέθηκαν οι υπουργοί, αλλά πρόκειται για περαιτέρω καθυστέρηση για μια βιομηχανία που έχει γονατίσει, δήλωσε ο φορέας Airlines UK, που εκπροσωπεί αεροπορικές εταιρίες όπως οι British Airways, easyJet, Ryanair, Virgin Atlantic κλπ.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Βρετανίας βάσει αριθμού επιβατών, EasyJet, επισημαίνει ότι το κόστος των PCR τεστ είναι υψηλότερο από ορισμένους από τους ναύλους της και καλεί τη κυβέρνηση να επανεξετάσει το σχέδιό της. Έτσι κινδυνεύει να ανατραπεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και να περιοριστούν τα ταξίδια στους πλουσίους, τονίζει.

Παράλληλα, η TUI εκφράζει την απογοήτευσή της για τα ακριβά τεστ και τα μέτρα καραντίνας που προτείνει η Βρετανική κυβέρνηση, και δεσμεύεται να βρει λύσεις διαχείρισης του κόστους των τεστ για τους πελάτες της.

Grant Shapps: Ξεκινήστε να κάνετε κρατήσεις διακοπών

Ο υπουργός Μεταφορών, Grant Shapps, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις τιμές των τεστ και πρότεινε με την πάροδο του χρόνου τα PCR τεστ να αντικατασταθούν από πιο οικονομικά. Δεσμευόμαστε ως κυβέρνηση να εργαστούμε προκειμένου να μειώσουμε αυτό το κόστος και με την πάροδο του χρόνου να επανεξετάσουμε άλλα είδη τεστ, δήλωσε στο BBC.

Δεν λέω στους ανθρώπους ότι δεν πρέπει να κάνουν κράτηση διακοπών. Είναι η πρώτη φορά που μετά από πολλούς μήνες μπορώ να πω κάτι τέτοιο, είπε ο κ. Shapps.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα