Γερμανία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για πρώτη φορά από τους επιχειρηματίες για την τουριστική περίοδο

24 Feb 2021, 10:04 | ΑΓΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Γερμανία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για πρώτη φορά από τους επιχειρηματίες για την τουριστική περίοδο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Γερμανίας έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία που φαίνεται ότι το τρέχοντα μήνα Φεβρουάριο ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος παρουσιάζει σχετική αύξηση με τις προσδοκίες και εκτιμήσεις στον επιχειρηματικό κόσμο να παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος αυξήθηκε από τις 90,3 μονάδες τον Ιανουάριο στις 92,4 μονάδες τον Φεβρουάριο. Οι αξιολογήσεις της τρέχουσας επιχειρηματικής κατάστασης είναι περισσότερο θετικές, ενώ εκτιμάται ότι υποχωρεί σημαντικά και ο βαθμός απαισιοδοξίας που επηρέαζε, σε μεγάλο ποσοστό, το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων και το γενικότερο επιχειρηματικό κλίμα.

Στο τομέα των υπηρεσιών επίσης σημειώνονται αυξητικές τάσεις με τους παρόχους υπηρεσιών να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση και τις προσδοκίες τους να είναι πολύ λιγότερο απαισιόδοξες. Στον τομέα της φιλοξενίας η κατάσταση παραμένει σχετικά δύσκολη, ενώ για πρώτη φορά η τουριστική βιομηχανία δείχνει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την προσεχή τουριστική περίοδο.

Για άλλη μία φορά και, παρόλο το μεγάλο χρονικό διάστημα του «lockdown» και της ισχύος των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, η ενίσχυση της βιομηχανίας βοήθησε αισθητά στην σταθεροποίηση και ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας.

Στον τομέα της μεταποίησης ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος σημείωσε την υψηλότερη τιμή του από τον Νοέμβριο 2018. Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν οι αξιολογήσεις, από πλευράς των επιχειρήσεων, της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης με τις περισσότερες από αυτές να είναι περισσότερο αισιόδοξες για το άμεσο και το προσεχές μέλλον. Σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος καταγράφει αυξητικές τάσεις.

Στο τομέα του εμπορίου η κατάσταση παρουσιάζει μία διαφορετική εικόνα. Αφενός ο αντίστοιχος Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος παρουσιάζει μία μικρή, αλλά σταθερή αυξητική πορεία. Αφετέρου οι προσδοκίες των περισσοτέρων επιχειρήσεων εξακολουθούν να είναι ακόμη απαισιόδοξες και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση να παρουσιάζουν μία έντονα αρνητική εικόνα. Επίσης, ως αποτέλεσμα των μακρόχρονων περιοριστικών μέτρων, οι πωλήσεις καταγράφουν σημαντική υποχώρηση.

Τέλος, στο τομέα των κατασκευών το κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά. Ωστόσο οι περισσότερες των κατασκευαστικών επιχειρήσεων και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αξιολογούν την κατάσταση ως χειρότερη σε σύγκριση προς τον προηγούμενο μήνα.

 

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα