Γερμανία: Αρνητικός ο τουρισμός στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

14 Jan 2021, 14:13 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Γερμανία: Αρνητικός ο τουρισμός στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Επιφυλακτικές έως αρνητικές είναι οι αντιδράσεις εκπροσώπων του γερμανικού τουριστικού κλάδου στην πρόταση του 'Ελληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη για την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού. Διαβάστε το ρεπορτάζ της DW.

Ο γερμανικός τουριστικός κλάδος φαίνεται να απορρίπτει καταρχήν την πρόταση του 'Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19», με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικά προνόμια για τους εμβολιασμένους. 

Επί της αρχής «όχι» από ΥΠΕΣ

Το να αναχθούν τα ταξίδια σε προνόμια για τους εμβολιασμένους είναι «ο λάθος πολιτικός δρόμος, ειδικά όσο δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους», εκτίμησε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Τουριστικής Οικονομίας BTW Μίχαελ Φρέντσελ. Σε δηλώσεις του προς τις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke επισημαίνει ότι στη χειρότερη περίπτωση «το ελευθέρας μέσω πιστοποιητικού υγείας για τους εμβολιασμένους, θα έφερνε απαγόρευση ταξιδιών για μη εμβολιασμένους». 

Αρκετά επιφυλακτικός ως προς την ελληνική πρόταση εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου DRV Νόρμπερτ Φίμπιγκ. Σε δηλώσεις του στα ίδια μέσα χαρακτήρισε τη συζήτηση περί πιθανών προνομίων για εμβολιασμένους στην παρούσα φάση «πολύ θεωρητική», καθώς αφενός θα απαιτηθεί ακόμη πολύς χρόνος μέχρι να έχουν εμβολιαστεί όλοι αυτοί που το επιθυμούν και αφετέρου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. 

Στα τέλη Δεκεμβρίου και πριν καν κατατεθεί επίσημα η ελληνική πρόταση προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ είχε ταχθεί επί της αρχής κατά της προνομιακής μεταχείρισης εκείνων που θα κάνουν το εμβόλιο. «Ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ισοδυναμεί με υποχρεωτικό εμβολιασμό. Εγώ όμως είμαι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο συντηρητικός βαυαρός πολιτικός. Μιλώντας στην Bild της Κυριακής ο γερμανός ΥΠΕΣ είχε ταχθεί επίσης κατά της εκχώρησης ειδικών προνομίων για εμβολιασμένους από ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως αεροπορικές ή διοργανωτές συναυλιών. 

Υπέρ ο Μ. Βέμπερ

Την πρόταση Μητσοτάκη για την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού που θα καθιστά ελεύθερες τις μετακινήσεις για τους εμβολιασμένους στη ζώνη του Σένγκεν χαιρέτισε, αντίθετα, ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Εάν οι άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ με το αντίστοιχο έγγραφο», είπε χθες Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιδράσουν γρήγορα και να δώσουν ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών τους στο πλαίσιο της επικείμενης τηλεδιάσκεψής τους στις 21 Ιανουαρίου. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα