Βρετανικός τουρισμός: Έντονες αντιδράσεις των t.o's για την γενική καραντίνα στην Ισπανία- φόβοι για ακυρώσεις και σε άλλους προορισμούς

27 Jul 2020, 10:52 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Βρετανικός τουρισμός: Έντονες αντιδράσεις των t.o's για την γενική καραντίνα στην Ισπανία- φόβοι για ακυρώσεις και σε άλλους προορισμούς

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την έντονη αντίδραση των τουρ οπερέιτορ προκάλεσε η απόφαση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών να θέσει σε καραντίνα τους Βρετανούς τουρίστες, που επιλέγουν την Ισπανία για τις διακοπές τους, κατά την επιστροφή τους, περιλαμβάνοντας όλη τη χώρα σε αυτό το μέτρο, χωρίς διάκριση για τις Βαλεαρδίες Νήσους και τα Κανάρια Νησιά.

Χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας Andrew Flintham εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί η κυβερνηση περιέλαβε όλη την Ισπανία στο μέτρο της καραντίνας και δεν περιορίστηκε στην ηπειρωτική χώρα, καθώς στα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες Νήσους δεν παρατηρείται έξαρση της πανδημίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να συνεργαστεί στενά με τον ταξιδιωτικό κλάδο, καθώς τέτοιες αποφάσεις προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα στους ταξιδιώτες και ζημιά στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την ΑΒΤΑ, που πρότεινε να αρθούν οι κανόνες καραντίνας για πτήσεις σε ισπανικούς προορισμούς με χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων.

Η Γκλόρια Γκεβάρα, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών, επανέλαβε την πάγια θέση του Οργανισμού για τοπικούς περιορισμούς, υπογραμμίζοντας ότι η καραντίνα είναι εξαιρετικά απογοητευτική για χιλιάδες παραθεριστές του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι καταστροφική για την τουριστική βιομηχανία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία.

Η TUI ακύρωσε όλο το πρόγραμμα διακοπών από την Κυριακή έως τις 9 Αυγούστου στην ηπειρωτική Ισπανία, υπογραμμίζοντας ότι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στις Βαλεαρίδες και τις Καναρίους Νήσους μπορούν να συνεχίσουν τα ταξίδια τους, εφόσον δεχθούν να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Ο κ.Andrew Flintham δήλωσε ότι όσοι έχουν κάνει κράτηση μεταξύ 27 Ιουλίου και 9 Αυγούστου μπορούν να ακυρώσουν ή να τροποποιήσουν το ταξίδι τους και θα μπορούν να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων ή να επιλέξουν νέα κράτηση με το σχετικό κίνητρο που έχει θεσπίσει.

Η Ισπανία ήταν ο πρώτος προορισμός των Βρετανών στις κρατήσεις μέχρι τώρα και το σύνολο των τουριστικών φορέων δηλώνουν ότι η γενική καραντίνα θα είναι καταστροφική για τον τουριστικό κλάδο.

Εν τω μεταξύ, μέσα σε 36 ώρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 50.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν από την κυβέρνηση να άρει την καραντίνα στις Βαλεαρίδες και τις Καναρίους Νήσους.

Νεότερη εξέλιξη: Η απόφαση για την Ισπανία, σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, προκαλούν ακυρώσεις στις κρατήσεις των Βρετανών για διακοπές στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, υπό τον φόβο μήπως υπάρξουν ξαφνικά ανάλογες αποφάσεις και γι αυτούς τους προορισμούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας εκπρόσωπος της Abta είπε: «Η Ισπανία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός των Βρετανών παραθεριστών που προσελκύει περισσότερους από 18 εκατομμύρια εμάς κάθε χρόνο και η FCO συμβουλεύει ενάντια σε όλα τα απαραίτητα ταξίδια στην ηπειρωτική χώρα να είναι απογοητευτικά για τους Βρετανούς παραθεριστές και τη βιομηχανία.

 

«Η Άμπτα έχει δηλώσει με συνέπεια ότι η προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή και είναι ζωτικής σημασίας να βασίζονται οι αποφάσεις σχετικά με το ταξίδι στις καλύτερες υγειονομικές και επιστημονικές συμβουλές.

 

 

Η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων είπε ότι εργάζεται για να δημιουργηθεί ένας ασφαλής αεροπορικός διάδρομος με το ΗΒ.

 

Η Γκλόρια Γκεβάρα, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Τουρισμού, δήλωσε: «Η απαίτηση ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο που επιστρέφουν από την Ισπανία για άλλη μια φορά σε καραντίνα για 14 ημέρες θα είναι εξαιρετικά απογοητευτική για χιλιάδες παραθεριστές του Ηνωμένου Βασιλείου - και είναι καταστροφικό για τα σκληρά ταξίδια και τον τουρισμό βιομηχανία, τόσο στην Ισπανία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

«Ενώ η υγεία και η ασφάλεια των ταξιδιωτών - καθώς και εκείνων που εργάζονται στον κλάδο - είναι υψίστης σημασίας, αυτή η κίνηση θα είναι ένα πικρό πλήγμα για τους παραθεριστές που βρίσκονται ήδη στην Ισπανία, οι οποίοι τώρα θα αναγκαστούν να απομονωθούν όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

 

"Το WTTC πιστεύει ότι οι καραντίνες δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε μια εποχή που πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα ταξίδια, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα Safe Travels, για να δώσουν την ελπίδα ότι θα σώσουν μέρος της καλοκαιρινής περιόδου του 2020".

 

Πρόσθεσε: «Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τις τοπικές κλειδαριές αντί να κλείσουν ολόκληρα σύνορα. Η βαφή ολόκληρης της χώρας με το ίδιο πινέλο δεν ωφελεί κανέναν. Ενώ κατανοούμε την ανησυχία για προορισμούς όπως η Ισπανία με νέες περιπτώσεις Covid-19, η πλειονότητα της χώρας και των νησιών της, που είναι απίστευτα δημοφιλείς προορισμοί διακοπών, έχουν λιγότερες περιπτώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

«Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να εξετάσει λύσεις που μειώνουν τον αντίκτυπο στους παραθεριστές και σε εκείνους των οποίων τα προς το ζην εξαρτώνται από τα ταξίδια και τον τουρισμό».

 

Ο Charlie Cornish, διευθύνων σύμβουλος του Manchester Airports Group, δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει δίκιο να ανταποκριθεί όταν τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι στην Καταλονία. Όμως, η εφαρμογή αυτών των αλλαγών σε ολόκληρη την Ισπανία είναι περιττή και θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους επιβάτες.

 

«Χιλιάδες Βρετανοί παραθεριστές αντιμετωπίζουν τώρα καραντίνα κατά την επιστροφή τους από την Ισπανία και τα νησιά της, ακόμη και αν έχουν βρεθεί σε περιοχές με πολύ χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

«Για παράδειγμα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και οι Κανάριοι Νήσοι έχουν παρόμοια ποσοστά μόλυνσης με πολλά άλλα νησιά διακοπών, αλλά το ταξίδι από και προς αυτά τα δημοφιλή Ισπανικά νησιά περιορίζεται άσκοπα λόγω των ποσοστών που παρατηρούνται σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας».

 

Πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί γρήγορα για να αναπτύξει ένα σύστημα που βασίζεται σωστά στον κίνδυνο, το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να συνεχίσουν να απολαμβάνουν διακοπές σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά λοιμώξεων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία να περιορίζουν προσωρινά τα ταξίδια σε περιοχές με αυξανόμενα ποσοστά, ανεξάρτητα από το χώρα στην οποία βρίσκονται.

 

"Αυτό θα δώσει στους Βρετανούς παραθεριστές, τις αεροπορικές εταιρείες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες τη δυνατότητα να σχεδιάσουν τα ταξίδια τους με αυτοπεποίθηση και να δώσουν στους τομείς της αεροπορίας και του τουρισμού την καλύτερη ευκαιρία για μια ισχυρή ανάκαμψη, η οποία με τη σειρά της θα ενισχύσει την οικονομία και θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας."

 

Ο Paul Charles, ιδιοκτήτης του PC Agency και μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από το κίνημα Quash Quarantine που έκανε εκστρατεία ενάντια στους περιορισμούς που εισήχθησαν τον Ιούνιο, είπε: «Ο χρόνος δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερος. Αυτή είναι η περίοδος αιχμής για τους Βρετανούς ταξιδιώτες στην Ισπανία. Πρόκειται να σπείρει τεράστιο άγχος τόσο για εκείνους που βρίσκονται στην Ισπανία σήμερα όσο και για εκείνους που πρόκειται να φύγουν.

 

«Και θα ασκήσει τρομερή πίεση σε πολλές αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου και ταξιδιωτικούς πράκτορες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν χιλιάδες ερωτήσεις σχετικά με επιστροφές χρημάτων και αναβολές σε μια στιγμή που αυτές οι εταιρείες είναι ήδη υπό απίστευτη πίεση».

 

Ο Kane Pirie, ιδρυτής της VIVID Travel, δήλωσε: «Είναι απόλυτα σωστό το ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί όλα τα μέτρα, αλλά η αλλαγή των απαιτήσεων καραντίνας σε σημείο που η προειδοποίηση είναι ακραία και δεν δικαιολογείται από τις εξελίξεις στην Ισπανία.

 

«Πρέπει να υπάρχει περισσότερη ισορροπία μεταξύ των κινδύνων για την υγεία και τους οικονομικούς. Ο εξερχόμενος τουρισμός είναι αδύνατος σε αυτό το περιβάλλον με υπερφόρτωση περίπλοκων και ασταθών περιορισμών. Έχει γίνει ναρκοπέδιο. Επτά μήνες στην κρίση πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτά τα αμβλύ μέσα ».

 

Οι οποίες? Ο ταξιδιωτικός συντάκτης Ρόρι Μπόλαντ είπε: «Πολλοί παραθεριστές θα είναι πολύ θυμωμένοι που η κυβέρνηση δεν έλαβε αυτήν την απόφαση πριν από 48 ώρες, πριν δεκάδες χιλιάδες από αυτούς πέταξαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ισπανία. Πολλοί δεν θα είχαν ταξιδέψει αν γνώριζαν ότι θα αντιμετώπιζαν 14 ημέρες καραντίνας κατά την επιστροφή τους. "

 

Οι ηγέτες της βιομηχανίας χαρακτήρισαν την απόφαση ως «καταστροφική» και «απογοητευτική».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα