Ολλανδία: Πακέτο μέτρων για την οικονομία ενόψει Brexit και μεταναστευτικού

10 Oct 2019, 07:00 | ΑΓΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ολλανδία: Πακέτο μέτρων για την οικονομία ενόψει Brexit και μεταναστευτικού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας καθώς και διάθεση κονδυλίων για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει Βrexit και έξαρσης του μεταναστευτικού περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός της ολλανδικής κυβέρνησης για το 2020.

Ειδικότερα, για να διασφαλιστεί ότι η Ολλανδία θα προετοιμασθεί κατάλληλα για τo Brexit, θα διατεθούν πάνω από 90 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων, στις τελωνειακές αρχές και στην Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και των Καταναλωτικών Προϊόντων (NVWA). Επίσης, για το 2020, θα διατεθούν επιπλέον 134 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του συστήματος ασύλου και μετανάστευσης.

Εξάλλου, το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης για το 2020 αποτελείται από έξι νομοσχέδια που περιλαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των φόρων επί της εργασίας, την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος για οικονομικές δραστηριότητες και την προώθηση περαιτέρω οικολογικού σχεδιασμού.

Αναλυτικά:

- Φορολογικό νομοσχέδιο για το 2020

Το φορολογικό νομοσχέδιο για το 2020 περιλαμβάνει διάφορα μέτρα για τη μείωση του φόρου εισοδήματος και για την καλύτερη ανταμοιβή της εργασίας. Σε αντίθεση με τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των ιδιωτών, το βάρος των επιχειρήσεων θα αυξηθεί. Ο υψηλότερος συντελεστής φόρου επί των εταιρειών, για παράδειγμα, δεν θα μειωθεί το 2020 όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, η κυβέρνηση προτείνει να διατεθούν στο εγγύς μέλλον πρόσθετοι πόροι για μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Αυτό είναι σύμφωνο με τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού για την προετοιμασία της αγοράς εργασίας για το μέλλον.

Ο νόμος περί ισορροπημένης αγοράς εργασίας και άλλοι νόμοι αποτελούν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κανονισμού Εργασίας (επιτροπή Borstlap) να διατυπώσει συστάσεις προς μια μελλοντική αγορά εργασίας. Σημαντικός παράγοντας από την άποψη αυτή είναι η σημαντική διαφορά στη φορολογία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Η διαφορά αυτή συμβάλλει στον αθέμιτο ανταγωνισμό όσον αφορά τους όρους απασχόλησης. Μερικώς ως αποτέλεσμα αυτού, η αγορά εργασίας είναι πολύ πιο ευέλικτη, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων δεν είναι ασφαλισμένο κατά της ανεργίας, της ασθένειας και της αναπηρίας ή δεν έχουν λάβει μέτρα για τη συνταξιοδότησή τους.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση πιστεύει ότι η διαφορά στη φορολογία θα πρέπει να μειωθεί, όπως αναφέρεται στην αναφορά της διυπουργικής πολιτικής του 2015 για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς εργαζόμενους. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% το επόμενο έτος σε σύγκριση με το 2019. Η αύξηση θα οφείλεται εν μέρει στους υψηλότερους μισθούς και εν μέρει στα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση θα εξαλείψει επίσης τη διαφορά στον ΦΠΑ για την πώληση βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών φυσικά ή ηλεκτρονικά. Ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ 9% θα ισχύει τόσο για τις φυσικές όσο και για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις. Επομένως, τα ηλεκτρονικά βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά θα είναι λιγότερο δαπανηρά. Ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύει και για την πρόσβαση σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες εφημερίδων, περιοδικών.

-Άλλο νομοσχέδιο για τα φορολογικά μέτρα του 2020

Το άλλο νομοσχέδιο για τα φορολογικά μέτρα του 2020 θα επιτρέψει στη διοίκηση των φορολογικών και τελωνειακών αρχών να ανακοινώσει τα πρόστιμα για εσκεμμένη αμέλεια που επιβάλλει σε επαγγελματίες που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή ή την απάτη. Για την εφαρμογή της συμφωνίας συνασπισμού, προτείνεται ένα σχέδιο επιλογής για την ηλεκτρονική ανταλλαγή μηνυμάτων με τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση. Αυτό θα επιτρέψει στους φορολογούμενους και τους δικαιούχους παροχών να αποφασίσουν πώς επικοινωνούν με τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση: εγγράφως ή ψηφιακά. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πρόταση για την εφαρμογή της νέας διαδικασίας εξέτασης παγκόσμιου εναρμονισμένου ελαφρού οχήματος όσον αφορά τους φόρους που σχετίζονται με το αυτοκίνητο.

-Νομοσχέδιο για την Εθνική Συμφωνία Ενέργειας

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 49% έως το 2030. Αυτό θα επιτευχθεί εν μέρει μέσω του νομοσχεδίου για την Εθνική Συμφωνία Ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα στον τομέα του δομημένου περιβάλλοντος και των αποβλήτων. Τα ξένα απόβλητα θα υπόκεινται σε τέλη διάθεσης αποβλήτων. Το 2020 ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για την έκπτωση φόρου για περιβαλλοντικές επενδύσεις θα αυξηθεί κατά 10 εκ. ευρώ για να ενθαρρυνθεί η χρήση περιουσιακών στοιχείων που μειώνουν τις εκπομπές CO2.

-Νομοσχέδιο για τη παρακράτηση φόρου 2021

Ο νόμος περί παρακράτησης φόρου του 2021 εισάγει έναν υπό όρους φόρο παρακράτησης από το 2021 για πληρωμές τόκων και δικαιωμάτων σε δικαιοδοσίες χαμηλής φορολογίας και καταστάσεις κατάχρησης. Θα σταματήσει τη χρήση Ολλανδίας ως αγωγού προς τις δικαιοδοσίες χαμηλής φορολογίας και θα μειώσει τον κίνδυνο φοροδιαφυγής λόγω της μεταφοράς κερδών που φορολογούνται στην Ολλανδία σε δικαιοδοσίες χαμηλής φορολογίας. Ετησίως περίπου 22 δισ. ευρώ τόκων και δικαιωμάτων καταβάλλονται στις χώρες αυτές μέσω της Ολλανδίας. Αυτό συμβαίνει συχνά μέσω των λεγόμενων εταιρειών γραμματοκιβωτίων. (Δικαιοδοσίες χαμηλής φορολογίας είναι οι χώρες που έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή ή περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων κρατών της ΕΕ).

Το νομοσχέδιο για την έκπτωση του φόρου δαπανών κατάρτισης Το νομοσχέδιο αυτό αντικαθιστά τη φορολογική έκπτωση που διατίθεται για δαπάνες κατάρτισης με ένα πρόγραμμα επιχορηγήσεων για τη βελτίωση της θέσης ατόμων με δεσμούς με την ολλανδική αγορά εργασίας. Ο Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης θα αποστείλει σύντομα το σχέδιο προγράμματος στην Βουλή. Ο στόχοςείναι να γίνει αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη η χρήση των κονδυλίων που εγγράφονται στον προϋπολογισμό για την κατάρτιση.

-Το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την εναρμόνιση και την απλούστευση του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών.

Το νομοσχέδιο αυτό περιέχει τις τροποποιήσεις (διορθώσεις) που απαιτούνται για την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την εναρμόνιση και την απλούστευση του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών στο ολλανδικό δίκαιο.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα