Το Brexit περιορίζει τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό

19 Aug 2019, 10:57 | ΑΓΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Το Brexit περιορίζει τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ένας στους 10 Βρετανούς δεν θα πάει φέτος διακοπές στο εξωτερικό λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί το Brexit, όπως διαπιστώνει έρευνα της εταιρείας KPMG UK.

Ένα άλλο εύρημα της έρευνας είναι ότι το 30% των Βρετανών έχει περιορίσει τις δαπάνες για διακοπές λόγω των ανησυχιών από το Brexit. 

Οι γονείς με μικρά παιδιά είναι η κατηγορία που έχει επηρεαστεί περισσότερο, καθώς το 15% αναφέρει ότι έχει θυσιάσει τις διακοπές στο εξωτερικό.

"Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν πόσο επηρεάζει το Brexit την καθημερινή ζωή των Βρετανών", δήλωσε η Linda Ellett, επικεφαλής του consumer markets της KPMG UK.

Η μείωση της ισοτιμίας της στερλίνας, οι συνοριακοί έλεγχοι, τα ενδεχόμενα προβλήματα στις πτήσεις λόγω του Brexit προβληματίζουν τους Βρετανούς στα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Εφόσον ξεκαθαρίσει τι θα γίνει στα ζητήματα αυτά μετά το Brexit, η έρευνα εκτιμά ότι θα επανέλθει η ομαλότητα στην ταξιδιωτική αγορά της Βρετανίας.

Ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα μετά το Brexit

Σκηνικό κατάρρευσης μετά από άτακτο Brexit με ελλείψεις στην αγορά και χάος στα λιμάνια προβλέπει κυβερνητικό έγγραφο που αποκαλύπτουν οι Τάιμς του Λονδίνου. Καθησυχαστική εμφανίζεται ωστόσο η πολιτική ηγεσία. Διαβάστε το δημοσίευμα της DW.

Πρόκειται για έγγραφο του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε εισαγόμενα φρούτα, απώλεια εργασίας 2.000 εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας, ελλείψεις σε βασικά φάρμακα όπως ινσουλίνη και αντιγριππικά εμβόλια, μαζικές διαμαρτυρίες και βίαιες διαδηλώσεις στο εσωτερικό, επανάληψη των συγκρούσεων καθολικών και προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία σε περίπτωση κλεισίματος των συνὀρων και ακόμη για καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, στο τούνελ της Μάγχης και στο λιμάνι του Ντόβερ.

Η κυβἐρνηση έσπευσε να απαξιώσει το δημοσίευμα, δηλώνοντας πως είναι το λιγότερο αξιόπιστο από τα δεκάδες σενάρια επί χάρτου που είχαν κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, η αποκάλυψη έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. 100 βουλευτές όλων των κομμάτων, σε επιστολή  τους, καλούν την κυβέρνηση να συγκαλέσει πάραυτα το Κοινοβούλιο, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη περίοδος ανάληψης πρωτοβουλιών από τους βουλευτές έως την 31η Οκτωβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία παράτασης της ενεργοποίησης του άρθρου 50 περί αποχώρησης.

Διεθνείς επαφές Τζόνσον

Κι ενώ πληθαίνουν  οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για άρση του αδιεξόδου με τις  Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέπτεται την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη το Βερολίνο και το Παρίσι για συνομιλίες που αφορούν στη συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφαλείας, εμπορίου και προστασίας του περιβἀλλοντος. Όλα αυτά ενόψει της Συνόδου των G7 το επόμενο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να θέσει στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν και το θἐμα του Brexit.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα