Ενδιαφέρον Λιβανέζων για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα

01 Aug 2019, 08:55 | ΑΓΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ενδιαφέρον Λιβανέζων για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Aυξημένος είναι ο αριθμός Λιβανέζων τουριστών στη χώρα μας τα τελευταίας χρόνια με τις επισκέψεις τους να φθάνουν το 2018 περί τις 90.000.

Επίσης, ο Λίβανος διατηρεί τα τελευταία χρόνια μια σταθερά καλή θέση στην ελληνική αγορά με μάλλον αυξητικές τάσεις στις χορηγήσεις Golden Visa (119 στο σύνολο). Επίσης αθρόες επενδύσεις παρατηρούνται, χωρίς ακόμη να καταγράφονται, στην αγορά εμπορικών ακινήτων (κυρίως παλαιών) με στόχο την ανακαίνιση και απόδοσή τους ως ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα.  

Να σημειωθεί ότι η προνομιακή γεωγραφική θέση, η πλούσια ποικιλία της φύσης, η εγγύτητα ορεινών και παράκτιων περιοχών, το μεσογειακό κλίμα, ο αρχαιολογικός πλούτος και το υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών καθιστά το Λίβανο ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Η τουριστική βιομηχανία του Λιβάνου είναι επικεντρωμένη σε τουρίστες από τις χώρες του Κόλπου που την επισκέπτονται κυρίως το καλοκαίρι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι συναφώς δομημένες. Για την περαιτέρω προσέλκυση τουριστών, σχετικές μελέτες του υπουργείου Τουρισμού του Λιβάνου αναφέρουν ως υποτομείς προτεραιότητας το χειμερινό τουρισμό (ο Λίβανος έχει επί του παρόντος 6 χιονοδρομικά κέντρα), ειδικές μορφές τουρισμού (επιχειρηματικός, συνεδριακός, ιατρικός, εκπαιδευτικός), τους ομογενείς οι οποίοι επισκέπτονται τακτικά τους οικείους και την αγορά ευρωπαίων, Ιαπώνων και εν γένει τουριστών υψηλού εισοδήματος, οι οποίοι προσκρούουν στις χαμηλής ποιότητας υποδομές και εσωτερικές μεταφορές και στις ανεπαρκείς πτήσεις charters. 

Ο ιατρικός τουρισμός ανθεί πολλά χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα έτη, δεδομένου ότι ο τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας είναι πολύ ανταγωνιστικός. Συμφωνίες συνεργασίας οι οποίες έχουν συναφθεί με ξένες χώρες προωθούν το Λίβανο ως κύριο προορισμό για διάφορες θεραπείες. Η χώρα πλεονεκτεί σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και ιατρούς, παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή και τη χρήση των τελευταίων τεχνολογιών σε ιδρύματα που πληρούν τα διεθνή πρότυπα. Το ποσοστό πληρότητας νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων εκτιμάται από 75 - 85%. Όσον αφορά στη ξενοδοχειακή υποδομή, υφίστανται 330 ξενοδοχεία, 17.000 δωματίων, από τα οποία 75% είναι στη Βηρυτό και στο Όρος Λίβανος (θεωρείται χαμηλή σε σύγκριση με τον περιφερειακό μέσο όρο). Ο τουρισμός παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης (μέσω δυναμικής παρουσίας του ιδιωτικού τομέα και μέσω ξένων επενδύσεων, κυρίως αραβικών (εστιατόρια, ξενοδοχεία 5 αστέρων). Ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος συμβάλει περίπου 25% στο ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί 20%  του συνολικού εργατικού δυναμικού, τη διετία 2015-16 παρουσίασε μικρή ανάκαμψη μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε επί τρία συνεχή έτη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού του Λιβανου, το 2018 ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε 20%  ανερχόμενος σε 1,99 εκατ. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στη Βηρυτό ανήλθε σε 64%  έναντι 60% το 2017. Σημειώνεται ότι στον κλάδο επήλθε σωρευτική συρρίκνωση 60% από την αρχή του πολέμου στη Συρία.

Η μείωση έχει παρουσιαστεί κυρίως στους τουρίστες από τις αραβικές χώρες (επισκέπτες κυρίως από τη Σ. Αραβία και τις χώρες του Κόλπου προτιμούν την Κωνσταντινούπολη και το Ντουμπάι).  

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα