HAPCO & DES: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τζακ ποτ στα συνέδρια – Πώς πρέπει να είναι το συνεδριακό στην Αθήνα

11 Mar 2025, 04:50 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

HAPCO & DES: Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τζακ ποτ στα συνέδρια – Πώς πρέπει να είναι το συνεδριακό στην Αθήνα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις
Vavoulas.com

Η Ελλάδα μπορεί να μπει στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων συνεδριακών προορισμών παγκοσμίως καθώς διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αναπτύξει περαιτέρω τις προοπτικές της στον επαγγελματικό και συνεδριακό τουρισμό.

Ωστόσο η χώρα μας έχει φτάσει στα όριά της ως προς τη διαθεσιμότητα υποδομών, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο "ταβάνι" τόσο στον αριθμό των μεγάλων διοργανώσεων όσο και στον ετήσιο τζίρο που, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν δύναται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία μεγάλου, ευέλικτου συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα, για εκδηλώσεις και συνέδρια, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων ειδικών, θα πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 10.000 έως 15.000 ατόμων.

Αυτά ήταν μερικά από τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από το ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), που πραγματοποιείται στις 10-11 Μαρτίου 2025, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, με τίτλο «Metamorphosis».

Με αφορμή τον τίτλο του συνεδρίου, η πρόεδρος του HAPCO &DES, Σίσσυ Λυγνού, ανοίγοντας την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, δήλωσε: «Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Greek Meetings Alliance (σύμπραξη με This is Athens Convention & Visitors Bureau και Thessaloniki Convention Bureau) και πλέον είναι η στιγμή να μεταμορφωθούμε σε εθνικό convention bureau», καταδεικνύοντας την ανάγκη για εθνικό συνεδριακό φορέα.

«Ενώ διαθέτουμε τον σχεδιασμό και τη γνώση των καλών πρακτικών, χρειαζόμαστε ένα  κεντρικό όργανο για τη διεθνή εκπροσώπηση στον συνεδριακό τουρισμό. Είναι ώρα να καταρτίσουμε ένα σχεδιο για τη μεταμόρφωση της Ελλάδας σε κορυφαίο συνεδριακό προορισμό», τόνισε.

Η Ελλάδα χάνει 100 μεγάλα διεθνή συνέδρια ετησίως

Οι ελλείψεις υποδομής είναι εκείνες που κατά κύριο λόγο βαραίνουν τις προοπτικές ενός πολύτιμου κλάδου για την Ελληνική οικονομία και τα αστικά κέντρα της χώρας. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του HAPCO &DES, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα «διώχνει» κορυφαίες εκδηλώσεις μεγέθους άνω των 4.000 συμμετεχόντων χάνοντας έσοδα επισκεπτών συνεδριακού τουρισμού 7 φορές υψηλότερα συγκριτικά με εκείνα που δημιουργεί ο τουρισμός αναψυχής. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ετησίως χάνονται 100 μεγάλα διεθνή συνέδρια για τη χώρα μας καθώς και 1.000 εταιρικές συναντήσεις. Όλα αυτά σε έναν κλάδο που μπορεί να θωρακίσει τον προορισμό Ελλάδα μέσα σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση για συνεδριακούς χώρους «στριμώχνεται» στις υφιστάμενες υποδομές, στενεύοντας και τα ημερολογιακά περιθώρια διαθεσιμότητας για νέες διοργανώσεις. Η διευθύντρια Συνεδρίων & Πωλήσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, κ. Ζένια Κερασίδου, δήλωσε στο συνέδριο ότι οι κρατήσεις για εκδηλώσεις και συνέδρια στο Μέγαρο Μουσικής φτάνουν μέχρι το 2030!

Χωρητικότητα 10.000 – 15.000 ατόμων για το νέο συνεδριακό κέντρο

Ο συνεδριακός τουρισμός συνιστά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να αυξηθούν τα έσοδα μιας πόλης, ανέφεραν η Senior International Account Manager του ομίλου Ελβετικού Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, κ. Camilla Ornroth, και η διευθύνουσα σύμβουλος της Conference Partners International, συμμετέχοντας σε πάνελ με case study από την Ελβετία και την Iρλανδία αντίστοιχα. Για το νέο συνεδριακό κέντρο της Αθήνας ανέφεραν ότι αποτελεί «must» μια κατασκευή με πολλές αίθουσες, ευελιξία χώρων και συνολική χωρητικότητα 10.000 έως 15.000 ατόμων.

Εξάλλου ο ελληνικός κλάδος MICE είναι εκείνος που μπορεί να αφήσει ουσιαστικό αποτύπωμα στη χώρα και στον βιώσιμο τουρισμό, καθώς πέρα από την πολλαπλάσια συμβολή του σε σχέση με τον τουρισμό αναψυχής, δίνει λύση και στην εποχικότητα και την απασχόληση και προβάλλει τη χώρα σε διεθνές κοινό, ανέφερε η κ. Λυγνού. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η διεθνής διάσκεψη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τα γυρίσματα ταινίας στο Costa Navarino, συμβάλλουν στο άνοιγμα του προορισμού νωρίτερα, στηρίζοντας 50 επαγγέλματα και 1.500 θέσεις εργασίας.

H κ. Λυγνού, ως πρόεδρος και της IAPCO (International Association of Professional Congress Organizers), αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας για τον κλάδο με καμπάνιες της IAPCO και στη συνεργασία με τα Convention Bureau Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και την προσέλκυση του διεθνούς συνεδρίου της IAPCO στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2026.

E. Ράπτη: Δυνατότητα διπλασιασμού των εσόδων τα επόμενα χρόνια 

Η βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων της Ελλάδας αποδίδει ετησίως περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, με δυνατότητα ακόμη και διπλασιασμού τα επόμενα χρόνια αφού ο συνεδριακός επισκέπτης επενδύει απο 4 εως 7 φορές περισσότερο απο τον επισκέπτη αναψυχής, επισήμανε από βήματος η υφυπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Ράπτη.

Οι επισκέπτες συνεδριακού τουρισμού, τόνισε, συμπαρασύρουν ανοδικά και άλλες θεματικές μορφές όπως ο τουρισμός πολυτελείας, το γιώτινγκ, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός και ο οινοτουρισμός. «Ένα ταξίδι κινήτρων πρέπει να έχει στοιχεία αποκλειστικότητας και σε αυτό το κομμάτι σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε την ιδιαιτερότητα των προορισμών μας», πρόσθεσε.

Στα αποτελέσματα της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων (ΙCCA), η Αθήνα διατηρεί τη δυναμική της στις σημαντικότερες πόλεις συνεδρίων και η Θεσσαλονίκη ανεβαίνει, τόνισε η κ. Ράπτη.

Επιθυμούμε τον συνεδριακό τουρισμό στην πρώτη γραμμή του Ελληνικού τουρισμού, υπογράμμισε και γνωστοποίησε ότι έχουν υπολογιστεί πόροι στη διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ με σκοπό την προβολή του θεματικού τουρισμού, στον οποίον εντάσσεται και ο συνεδριακός. Επιπλέον, η υφυπουργός παρέθεσε μερικές από τις ενέργειες του υπουργείου για την ενίσχυση του κλάδου...

  • Στο marketing plan του ΕΟΤ για το 2025 δίνεται προτεραιότητα στην προβολή του τουρισμού MICE.
  • Στο εθνικό σχέδιο δράσης 2025 του υπουργείου, έχει συμπεριληφθεί με ορόσημο το τέλος του 2025 η έκδοση ΚΥΑ με το υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία θα εξειδικεύεται η διαδικασία, το περιεχόμενο και τα δικαιολογητικά, το παράβολο και οι κυρώσεις για τη γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας των συνεδριακών κέντρων.
  • Αναβάθμιση του Visit Greece με τεχνολογίες αιχμής, ώστε να προσφέρονται εξειδικευμένες πληροφορίες.

Χ. Θεοχαρης: Σε σημείο καμπής το διεθνές τουριστικό προϊόν

O βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος για τη θέση του γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για το διεθνές τουριστικό προϊόν, το οποίο πρέπει να μεταμορφωθεί για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τρέχουσες προκλήσεις.

Αναφορικά με την υποψήφιότητά του ως γ.γ. του ΠΟΤ, τόνισε ότι η χώρα μας για πρώτη φορά διεκδικεί μια θέση με αξιώσεις, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσουμε τη μεγάλη τεχνογνωσία που διαθέτουμε στον τουρισμό σε άλλες χώρες, να ενισχύσουμε τη φήμη της Ελλάδας στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα και να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και ΠΟΤ.

Ο τουρισμός, τόνισε, δεν πρέπει να ειδωθεί ως μέρος του προβλήματος, αλλά να απαντήσουμε σε ανησυχίες που σχετίζονται με τον τουρισμό με προτάσεις πολιτικής. Στόχος είναι, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα προβλήματα, να ενισχύσουμε τον ρόλο του τουρισμού ως γέφυρα ευτυχίας.

Κ. Βέττα: Χρειάζεται ουσιαστική συμβολή της Πολιτείας

Για να συνεχιστεί η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού απαιτείται εκτός από ιδιωτική πρωτοβουλία και ουσιαστική συμβολή της Πολιτείας καθώς προέχει η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και δημιουργία νέων υποδομών, υπογράμμισε σε χαιρετισμό της η Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα.

Επιπλέον, εκτός από την προβολή είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της προσβασιμότητας στους προορισμούς, ανέφερε.

Ι. Γεώργιζας: Το ACVB πρέπει να περάσει στην επόμενη μέρα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Αθήνας μέρος της οποίας είναι το ACVB, Ιωάννης Γεώργιζας, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ανέφερε ότι η υποδειγματική λειτουργία του ACVB πρέπει να περάσει στην επόμενη μέρα και ότι το κράτος θα πρέπει να μπει, με τη συμμετοχή και των εταιριών, σε μια γόνιμη αλληλεπίδραση με όλο αυτό το κόνσεπτ.

Ο κ. Γεώργιζας τόνισε ότι η Αναπτυξιακή Αθήνας γίνεται DMMO (οργανισμός προβολής και διαχείρισης) με επίκεντρο το παρατηρητήριο του τουρισμού, αλλά και με το This is Athens, το Film Office, το city festival, το ACVB και σταδιακά θα μετεξελιχθεί σε ένα τμήμα που θα αφορά όλες τις επενδύσεις της Αθήνας με τίτλο «Επενδύσεις στην Αθήνα».

Η Αναπτυξιακή Αθήνας με την τεχνική υπηρεσία της και σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του δήμου Αθηναίων, έχει αναλάβει μεγάλα έργα όπως στη Βαρβάκειο, στην οδό Ερμού, ενώ διαχειρίζεται την κύρια γραμμή χρηματοδόσης του ΕΣΠΑ για το δήμο. Επίσης θα αναλάβει τη δημοτική συγκοινωνία, τους ποδηλατοδρόμους και θα υλοποιήσει την περιοδική πεζοδρόμηση, κάθε Σαββατοκύριακο, της οδού Αθηνάς που θα γίνει το επόμενο διάστημα, έργα που σχετίζονται με την εμπειρία επισκέπτη στην πόλη.

Α. Θάνος: Προπύργιο για άρση της εποχικότητας

Ο συνεδριακός τουρισμός είναι μια ξεχωριστή οικονομική δραστηριότητα με τουριστικό αποτύπωμα που εντάσσεται στο ευρύτερο τουριστικό μοντέλο και αποτελεί το πιο εύκολο προπύργιο για να επιτευχθεί η άρση της εποχικότητας, υπογράμμισε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Θάνος.

Στην Αθήνα υπάρχει η αγωνία για το πώς θα αξιοποιηθεί το Γήπεδο Tae Kwon Do και στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νέα πνοή απο την ανάπλαση της ΔΕΘ, όπως είπε.

Κατέστησε δε σαφές ότι ενώ στην Ελλάδα υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο στελεχών συνεδριακού τουρισμού, χρειάζονται υποδομές, ενώ έκρινε αναγκαία την κρατική ενίσχυση του κλάδου ώστε να διαχέονται μεγαλύτερα οφέλη στις τοπικές κοινότητες αλλά με βιώσιμη διαχείριση.

Όπως τόνισε, το μοντέλο συνεργασίας της Greek Meetings Alliance θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό και για την υπόλοιπη χώρα.

Facebook Twitter Linkedin
Vavoulas.com

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα