Γερμανικός Τύπος | Προβλέψεις για νέο ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2023

21 Feb 2023, 09:52 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

TornosNews.gr

Γερμανικός Τύπος | Προβλέψεις για νέο ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2023

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα για το 2023 σταδιακά ξεκινάει και σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι φετινές αφίξεις πρόκειται να ξεπεράσουν ακόμη και τα επίπεδα - ρεκόρ που έφτασαν προ πανδημίας, το 2019.

«Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα πρόκειται φέτος να επιμηκυνθεί, ξεκινώντας νωρίτερα από ποτέ», αναφέρει το RedaktionsNetzwerk Deutschland. Το γερμανικό μέσο επισημαίνει ακόμη πως «κατά το 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ, ελάχιστα λιγότερα από το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία. Για το 2023, ο κλάδος αναμένει νέο ρεκόρ. Η αρχή του έτους είναι πολλά υποσχόμενη: κατά τον Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση 5% στον αριθμό ταξιδιωτών που αφίχθησαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε σύγκριση με το 2019».

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και αλλού. «Ποιος θα στρώσει όμως τα κρεβάτια των επισκεπτών, ποιος θα τους σερβίρει πρωινό; Πολλοί Έλληνες ξενοδόχοι δεν έχουν ακόμη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ενώ ο κλάδος έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα στελέχωσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια απέλυσαν μαζικά εργαζομένους. Πολλοί βρήκαν καλύτερα αμειβόμενες, λιγότερο αγχωτικές θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους και δεν δείχνουν καμία διάθεση να επιστρέψουν στον τομέα των υπηρεσιών. […] Φέτος, προβλέπονται ακόμη και 80.000 κενές θέσεις εργασίας.

Ως εκ τούτου, οι εργοδότες ζητούν από την κυβέρνηση ρυθμίσεις για τη χορήγηση βίζας που θα επιτρέψουν την απασχόληση εργαζομένων από ασιατικές και βαλκανικές χώρες εκτός Ε.Ε.» Το ειδησεογραφικό δίκτυο εξηγεί τέλος πως «ένας από τους λόγους για την έλλειψη προσωπικού στον τομέα των υπηρεσιών είναι ο χαμηλός κατώτατος μισθός με τον οποίο αμείβονται πολλοί εργαζόμενοι», ενώ «πολλές φορές, εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να εργάζονται απλήρωτες υπερωρίες».

Πηγή: DW

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα