Η Norse Atlantic επενδύει στην Αθήνα – Φέρνει 49.000 θέσεις από Λος Άντζελες και JFK

10 May 2025, 07:04 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Η Norse Atlantic επενδύει στην Αθήνα – Φέρνει 49.000 θέσεις από Λος Άντζελες και JFK

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις
Vavoulas.com

Ενισχύει την παρουσία της στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» η low cost Νορβηγική αεροπορική εταιρεία Norse Atlantic, εγκαινιάζοντας στις 3 Ιουνίου την πρώτη στην ιστορία απευθείας σύνδεση της Αθήνας με το Λος Άντζελες, ανεβάζοντας τις συχνότητες πτήσεων προς το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και προσφέροντας συνολικά αύξηση της διαθέσιμης χωρητικότητας για Αθήνα κατά 155% σε σχέση με το 2024.

Με όχημα τις δύο αυτές συνδέσεις, ο αερομεταφορέας θα προσφέρει συνολικά 49.000 θέσεις μονής διαδρομής ενώ διπλασιάζει τις εβδομαδιαίες συχνότητες.

Η νέα εποχική σύνδεση με το Λος Άντζελες, διάρκειας 13,5 ωρών, θα έχει συχνότητα 4 φορές την εβδομάδα και αναμένεται να ωφελήσει περισσότερο τις ταξιδιωτικές ροές προς τη χώρα μας παρά το αντίστροφο, όπως υπογράμμισε ο Bjørn Tore Larsen σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο αερομεταφορέας την Παρασκευή στην Αθήνα.

Άλλωστε, συντελεστής επιτυχίας για τη νέα σύνδεση με το Λος Άντζελες, όπως ανέφερε ο κ. Larsen, είναι το γεγονός ότι μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ελληνοαμερικανών βρίσκεται στην Καλιφόρνια. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό και αναλόγως της ζήτησης, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, στην εποχική σύνδεση με το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, η οποία ξεκίνησε το Μάιο και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2024, προστίθεται φέτος μία επιπλέον εβδομαδιαία πτήση (6 έναντι 5 εβδομαδιαίων το 2024). Υπολογίζεται ότι από το Μάιο του 2024 έως τον Απρίλιο του 2025 η Norse Atlantic μετέφερε πάνω από 59.000 επιβάτες από και προς την Αθήνα.

Η σύνδεση αυτή συντελεί επίσης στην επέκταση της σεζόν, καθώς φέτος ξεκίνησε στις 15 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, ενώ η χωρητικότητα θέσεων είναι αυξημένη κατά 82% από πέρυσι.

Σχέδια για παρουσία στην Αθήνα καθόλη τη διάρκεια του έτους

Στο υπερατλαντικό δίκτυο του αερομεταφορέα από το Λος Άντζελες, η Αθήνα είναι η τέταρτη πόλη που συνδέεται με τον προορισμό, μετά το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη. Παρότι παρατηρείται μικρή κάμψη της ζήτησης στα υπερατλαντικά ταξίδια, ο CEO της Norse εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η μείωση των τιμών συνέπεια της τρέχουσας συγκυρίας ίσως τροφοδοτήσει περαιτέρω το ενδιαφέρον για ταξίδια των Αμερικανών στην Ευρώπη.

«Εγκαθιστούμε μια μόνιμη παρουσία στην Αθήνα και αυτό σημαίνει ότι είμαστε στη διαδικασία προσλήψεων», τόνισε ο κ. Larsen, ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται η διεύρυνση των επιχειρήσεων στην Αθήνα, στην οποία, όπως είπε, «επιθυμούμε να έχουμε παρουσία καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς».

Στο πλαίσιο αυτό ο αερομεταφορέας εξετάζει νέα δρομολόγια που μπορούν να «λειτουργήσουν» το χειμώνα, τη μετατροπή της εποχικής σύνδεσης με το JFK σε δρομολόγιο καθόλη τη διάρκεια του έτους, νέα δρομολόγια στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλους προορισμούς.

100 προσλήψεις Ελλήνων

«Πιστεύουμε ότι θα είμαστε εδώ και στο μέλλον, όμως προς το παρόν θα έχουμε ως βάση δύο αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Αθήνας, και συνολικά 150-200 εργαζομένους, ανάλογα με τη δομή της βάσης μας», ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι έχουν ήδη προσληφθεί 100 Έλληνες που θα απασχοληθούν στα πληρώματα καμπίνας αλλά και σε διοικητικές θέσεις με σχέδια για προσλήψεις και πιλότων στην Αθήνα.

Στη φιλοσοφία της εταιρίας είναι η διατήρηση του χαμηλού κόστους «γιατί γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να είμαστε ανταγωνιστικοί», όπως ανέφερε ο CEO του αερομεταφορέα, όμως την ίδια στιγμή η προσφορά καλής εμπειρίας.

Σε επίπεδο διαμόρφωσης των ναύλων, προσφέρονται δύο βασικές επιλογές: είτε ένα πλήρες πακέτο που περιλαμβάνει αποσκευές, γεύματα και παροχές, είτε ευέλικτο μοντέλο τύπου «à la carte», όπου ο ταξιδιώτης πληρώνει μόνο για συγκεκριμένες υπηρεσίες. Η χειραποσκευή, για παράδειγμα, περιλαμβάνεται στη βασική τιμή, ενώ οι έξτρα αποσκευές και το φαγητό κοστίζουν επιπλέον.

H Norse υλοποιεί ποικιλία δρομολογίων, όπως στην Ανταρκτική, με πτήσεις τσάρτερ που προσγειώνονται σε αεροδιάδρομο από... πάγο για επιστήμονες του Νορβηγικού Ινστιτούτου Ερευνών, συνδέσεις μεγάλων αποστάσεων προς τις ΗΠΑ, τη Μπανγκόκ αλλά και τη Νότια Αφρική. Επιπλέον, με έξι αεροσκάφη της θα πραγματοποιεί πτήσεις για λογαριασμό της ινδικής αεροπορικής εταιρίας Indigo, από την Ευρώπη προς προορισμούς της Ινδίας για έως 18 μήνες.

Διπλάσια επιβατική κίνηση από τις ΗΠΑ σε σχέση με το 2019

Η ζήτηση από τις ΗΠΑ για την Αθήνα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2024, και ήδη από το πρώτο τεράμηνο του 2025, τα στοιχεία του αεροδρομίου της Αθήνας καταγράφουν περαιτέρω ανάπτυξη. Ειδικότερα, κατά το α’ 4μηνο του 2025 σημειώνεται αύξηση 14% στην απευθείας επιβατική κίνηση από και προς τις ΗΠΑ -και +10% στον αριθμό θέσεων- σε σύγκριση με το α’ 4μηνο του 2024, σε συνέχεια των επιδόσεων ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς, όταν οι επιβάτες από και προς ΗΠΑ ξεπέρασαν, για πρώτη φορά στην ιστορία, το 1 εκατ. (1,19 εκατ.) στα ταξιδια με επιστροφή. Μάλιστα, η αύξηση επιβατικής κίνησης το 2024 στη συνδεσιμότητα ΗΠΑ – Αθήνας, σε σχέση με το 2019, διαμορφώνεται στο +105%.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ανοδική πορεία που καταγράφεται από το 2019 –εξαιρουμένων των ετών της πανδημίας- στον αριθμό των συχνοτήτων και των προορισμών. Ειδικότερα, σε σχέση με το 2019, το καλοκαίρι του 2025 εντοπίζονται διπλάσιες εβδομαδιαίες συχνότητες πτήσεων από τις ΗΠΑ (103 έναντι 46), υπηρεσίες (13 έναντι 6) και προορισμοί (9 έναντι 4), με τον αριθμό των αεροπορικών εταιριών να παραμένει στα ίδια επίπεδα (5).

Παράλληλα, εντοπίζονται μεγάλα περιθώρια αύξησης των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων με τις ΗΠΑ, καθώς μέχρι στιγμής αντιπροσωπεύουν μόλις το 35% της επιβατικής κίνησης, έναντι 65% που αντιστοιχεί στο μερίδιο της τράνσιτ.

+13,3% η διεθνής επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» το α’ 4μηνο του 2025

Συνολικά στο αεροδρόμιο της Αθήνας, το α’ 4μηνο του 2025 καταγράφεται αύξηση 10,6% της επιβατικής κίνησης, με τον αριθμό πτήσεων να παρουσιάζει άνοδο 8,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Συνολικά καταγράφονται 818 χιλιάδες επιπλέον επιβάτες, με την αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης να πρωταγωνιστεί (+13,3%) και της κίνησης εσωτερικού να ακολουθεί (+4,3%). Παράλληλα, ο αριθμός πτήσεων που αφορά τις διεθνείς συνδέσεις παρουσίασε αύξηση 13,2% και ο αντίστοιχος πτήσεων εσωτερικού +1,3%.

Facebook Twitter Linkedin
Vavoulas.com

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα