Λίβανος: Οι αστρονομικές τιμές των πτήσεων και οι πραγματικές αιτίες του φαινομένου

09 Aug 2024, 07:22 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Λίβανος: Οι αστρονομικές τιμές των πτήσεων και οι πραγματικές αιτίες του φαινομένου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πολύς λόγος γίνεται το τρέχον διάστημα στον Λίβανο για τα αυξημένα κόστη των πτήσεων και μεταφορών εν μέσω συνεχόμενης έντασης.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στα αυξημένα κόστη που επιβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς τα ασφάλιστρα ανεβάζουν πολύ το κόστος πτήσεων και αποστολών στον Λίβανο. Με τη σειρά τους, επομένως, οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς τον Λίβανο μετά από αυξημένες πιέσεις και ανησυχίες για την ασφάλεια από τους ασφαλιστές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών του Λιβάνου (ACAL), δεν υπάρχει τρόπος καθορισμού ενός συγκεκριμένου ποσοστού, διότι οι τιμές των καλύψεων του πολεμικού κινδύνου και της πολιτικής βίας αλλάζουν καθημερινά. Επί παραδείγματι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας του κλάδου Commercial Insurance, της οποίας τα πακέτα ασφαλίστρων πωλούνται εν μέρει μέσω της εφαρμογής Comin για κινητά τηλέφωνα, τα ασφάλιστρα μπορεί να έχουν αυξηθεί τουλάχιστον τρεις φορές σε σχέση με την αρχική τους τιμή εν μέσω των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων στη χώρα.

Για τις ασφαλιστικές εταιρείες, ο Λίβανος βρίσκεται ήδη σε πόλεμο. Η αύξηση της τιμής των ασφαλίστρων, σε συνδυασμό με την απροθυμία ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών να παρέχουν αυτού του είδους τις καλύψεις στον Λίβανο, είχε σημαντικό αντίκτυπο και στις διεθνείς ναυτιλιακές δραστηριότητες και την αεροπορική κίνηση. Εν κατακλείδι, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς τον Λίβανο μετά από αυξημένες πιέσεις των ασφαλιστών τους - οι οποίοι διαφορετικά δεν θα παρείχαν κάλυψη σε περίπτωση ζημιών που σχετίζονται με τον πόλεμο, ή θα έφταναν ακόμη και στο σημείο να ακυρώσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους.

Σε μια άλλη πτυχή του ζητήματος, όταν ο κύριος ασφαλιστής της εκάστοτε αεροπορικής εταιρίας είναι απρόθυμος να παράσχει την ζητούμενη κάλυψη, οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάζονται ή ενίοτε αποφασίζουν να στραφούν σε εναλλακτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες καταλήγουν να επιβάλλουν εξαιρετικά υψηλά ασφάλιστρα και αυτό το επιπλέον κόστος μετακυλίεται, με τη σειρά του στους πελάτες, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλότερες από τις συνηθισμένες τιμές για πτήσεις, λ.χ. από και προς τον Λίβανο.

Επιπροσθέτως, οι ανωτέρω αλλαγές είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις εμπορευματικές μεταφορές, με τις ναυτιλιακές εταιρείες να αγωνίζονται να βρουν κάλυψη για την πολεμική βία ή να πρέπει να πληρώνουν όλο και υψηλότερα ασφάλιστρα για την ασφάλιση των εμπορευματοκιβωτίων τους από και προς τη χώρα, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες πηγές (ΑCAL, Commercial Insurance). Αν προστεθεί το κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο από μόνο του έχει γίνει πολύ υψηλό λόγω των συνεχών εντάσεων στην περιοχή, αυτό στη συνέχεια αντανακλάται στην τιμή των αγαθών που φτάνουν στη χώρα, καθιστώντας τα προϊόντα και τα εμπορεύματα ακριβότερα από ό,τι ήταν προηγουμένως.

(*) Οι πληροφορίες προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Βηρυτό.

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα