EasyJet: Εκτοξεύεται η ζήτηση των Βρετανών για τις περιόδους αιχμής παρά την ακρίβεια

29 Nov 2022, 13:33 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

EasyJet: Εκτοξεύεται η ζήτηση των Βρετανών για τις περιόδους αιχμής παρά την ακρίβεια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Oι Βρετανοί διαφυλάσσουν τις δαπάνες για διακοπές παρά την κρίση του κόστους ζωής, σύμφωνα με δηλώσεις του αφεντικού της EasyJet, Johan Lundgren, στο BBC.

Ο αερομεταφορέας κατέγραψε ισχυρή ζήτηση για πτήσεις κατά την περίοδο των διακοπών του φθινοπώρου, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, παρά την πίεση που δέχονται οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών.

Ωστόσο, η ζήτηση για ταξιδιωτικές περιόδους εκτός αιχμής παραμένει κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα, επισήμανε ο κ. Lundgren.

Ο αερομεταφορέας κατέγραψε απότομη ανάκαμψη των  πωλήσεων και μείωση των απωλειών του για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Η εταιρία αντιμετώπισε πολλαπλές αναταράξεις κατά την περίοδο αυτή, όπως οι περιορισμοί για τον COVID και ο αντίκτυπος του Ουκρανικού πολέμου, κάτι που οδήγησε τις τιμές καυσίμων σε ανοδική πορεία.

Ωστόσο ο κ. Lundgren σημειώνει ότι υπήρξε μεγάλη αύξηση της ζήτησης για το καλοκαίρι, παρά την αβεβαιότητα για την κατάσταση της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για τις περιόδους αιχμής, και οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους τείνουν να διαπρέπουν σε περιόδους ύφεσης γιατί οι άνθρωποι τείνουν προς υπηρεσίες με value, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με έρευνα σε 2.000 Βρετανούς που διενήργησε η EasyJet, το 64% σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το 2023, ενώ το 70% δήλωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στις διακοπές έναντι άλλων δαπανών. Πολλοί δήλωσαν ότι θα περιορίσουν άλλες προαιρετικές δαπάνες, όπως τα γεύματα σε εστιατόρια ή οι αγορές ρουχισμού, ώστε να διασφαλίσουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Ο κ. Lungren επισημαίνει ωστόσο ότι ο αερομεταφορέας χρειάζεται να κάνει περισσότερα ώστε να προσελκύσει ζήτηση εκτός των περιόδων αιχμής και ότι η βιομηχανία πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση κόστους.

Ο πληθωρισμός «τρέχει» σε ρεκόρ 40ετίας στο Ην.Βασίλειο, και οι τιμές ενέργειας και τροφίμων εκτοξεύονται.

Η EasyJet έχει αναφέρει ότι, όπως όλοι οι αερομεταφορείς, αντιμετώπισε πιέσεις κόστους στο επίπεδο των καυσίμων, του ισχυρότερου δολαρίου και των πιέσεων για υψηλότερους μισθούς.

Ο κ. Lundgren αρνήθηκε να αναφέρει πόσο μπορεί να αυξηθούν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για το καλοκαίρι του 2023.

Η ανταγωνίστρια Ryanair έχει ανακοινώσει ότι οι τιμές της αυξάνονται, με τον Michael O'Leary να προειδοποιεί ότι η εποχή των εισιτηρίων των 10 ευρώ έχει παρέλθει και ότι ο μέσος ναύλος του αερομεταφορέα ενδέχεται να αυξηθεί από 40 ευρώ πέρυσι σε 50 ευρώ μέσα στην ερχόμενη πενταετία.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα