Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Εθνική αρμόδια αρχή μπορεί να υποχρεώσει τους αερομεταφορείς να αποζημιώσουν τους επιβάτες
29 Sep 2022, 16:12 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
TornosNews.gr
Μετά από καθυστέρηση άνω των τριών ωρών της πτήσης τους από τη Νέα Υόρκη με προορισμό τη Βουδαπέστη, ορισμένοι επιβάτες προσέφυγαν στην ουγγρική αρχή που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών προκειμένου αυτή να υποχρεώσει τη LOT, δηλαδή τον εμπλεκόμενο αερομεταφορέα, να καταβάλει την αποζημίωση που προβλέπεται στον κανονισμό.
Η ουγγρική αρχή διαπίστωσε παράβαση του κανονισμού και υποχρέωσε τη LOT να καταβάλει αποζημίωση ύψους 600 ευρώ σε κάθε θιγόμενο επιβάτη.
Εκτιμώντας ότι η εν λόγω αρχή δεν ήταν αρμόδια να επιβάλει την καταβολή τέτοιας αποζημίωσης επειδή τέτοια αρμοδιότητα έχουν μόνον τα εθνικά δικαστήρια, η LOT προσέβαλε την απόφαση της αρχής ενώπιον του δικαστηρίου Βουδαπέστης- Πρωτευούσης. Το εν λόγω δικαστήριο ζητεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διευκρινίσει αν ο αρμόδιος για την εφαρμογή του κανονισμού εθνικός φορέας, στον οποίο έχει υποβληθεί ατομική καταγγελία επιβάτη, μπορεί να υποχρεώσει τον αερομεταφορέα να καταβάλει αποζημίωση για παράβαση του κανονισμού.
Με τη σημερινή απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι ο κανονισμός δεν υποχρεώνει μεν τον εθνικό φορέα που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του να λαμβάνει μέτρα καταναγκασμού κατόπιν ατομικών καταγγελιών επιβατών αεροπορικών μεταφορών, πλην όμως δεν απαγορεύει στα κράτη μέλη να απονέμουν τέτοια αρμοδιότητα στον εν λόγω φορέα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι τα κατ' αποκοπήν ποσά που προβλέπει ο κανονισμός καταβάλλονται ως τυποποιημένη και άμεση αποζημίωση, προς αποκατάσταση μόνον των ζημιών που είναι σχεδόν πανομοιότυπες για όλους τους ενδιαφερόμενους επιβάτες. Επομένως, τόσο οι επιβάτες και οι αερομεταφορείς όσο και οι προαναφερθέντες αρμόδιοι φορείς μπορούν ευχερώς να προσδιορίσουν το ποσό της οφειλόμενης αποζημίωσης. Εξάλλου, η χορήγηση της αποζημίωσης αυτής αποσκοπεί ακριβώς στην αποφυγή της επιβάρυνσης που εκ φύσεως συνεπάγεται η άσκηση αγωγών αποζημίωσης ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.
Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη μπορούν να αναθέτουν στον εθνικό φορέα που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή του κανονισμού την εξουσία να υποχρεώνει τον αερομεταφορέα να αποζημιώσει τους επιβάτες κατόπιν της υποβολής ατομικών καταγγελιών. Το Δικαστήριο υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι οι επιβάτες και οι αερομεταφορείς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής κατά της απόφασης του προαναφερθέντος φορέα.
διαβάστε ακόμα
-
Ευρωκοινοβούλιο: Πρόταση για δωρεάν χειραποσκευή σε όλες τις Ευρωπαϊκές πτήσεις 22/09 | 12:20
-
Transavia: Νέα καλοκαιρινή σύνδεση με Θεσσαλονίκη από τις Βρυξέλλες το 2024 21/09 | 11:11
-
Κανονικά σήμερα οι πτήσεις - "Δεμένα" τα πλοία στον Πειραιά 21/09 | 09:53
-
ΥΠΑ | Ρεκόρ επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια τον Αύγουστο και το 8μηνο 19/09 | 15:46
-
Παγκόσμιος Τουρισμός | Οι τιμές των πτήσεων αυξήθηκαν κατά 31% την τελευταία διετία - πιο ακριβό όλο το πακέτο στη Μεσόγειο 13/09 | 10:01
-
EasyJet: Διαθέσιμες προς κράτηση πτήσεις στην Ευρώπη για το καλοκαίρι του 2024 14/09 | 15:49
-
Emirates: Ρεκόρ επιβατικής κίνησης το καλοκαίρι του 2023 14/09 | 16:37
-
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών | Πιστοποίηση στο τελευταίο στάδιο του «Airport Carbon Accreditation» 14/09 | 16:31
-
Τουρισμός | Έρχεται το ψηφιακό διαβατήριο που καταργεί όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα – Πτήση απλώς με αναγνώριση προσώπου 14/09 | 11:24
-
Τουρισμός | Ποιες αεροπορικές εταιρείες "έφεραν" τους τουρίστες στα Χανιά το 2023 15/09 | 11:37
δημοφιλέστερα
- 1 Καταστροφική η αύξηση του Φόρου Διαμονής - Ναι σε ένα τοπικό "Πράσινο Τέλος" επί του τζίρου 23.09.2023 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 2 Διεθνές Φεστιβάλ Κινούμενων Σχεδίων Animasyros στη Σύρο 23.09.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 3 Καλλιτεχνική δράση Εκεί που Ζω στη Χίο 23.09.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Mουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική ιστορία και στη σημασία του Φωτός στη Δήλο 23.09.2023 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
- 5 Τουρισμός: Ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας-Ταϊλάνδης 22.09.2023 | ΕΟΤ
- 6 1,3 εκατ. οι επισκέπτες της Ακρόπολης το α’ 5μηνο – Αύξηση 54,5% στα Μουσεία της χώρας 22.09.2023 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
- 7 «Στοίχημα για εμάς το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο το 2030» 22.09.2023 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 8 Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων στη Θεσσαλία 22.09.2023 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 9 Dusit International: Σε αναζήτηση ξενοδοχείων στην Ευρώπη και τον κόσμο για τα 2 νέα brand Dusit Collection & Devarana 22.09.2023 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 10 Πρόστιμο 80 ευρώ σε τουρίστα που εντοπίστηκε γυμνός σε παραλία στη Μαγιόρκα 31.07.2023 | ΚΟΣΜΟΣ